neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

První vakcíny proti onemocnění covid-19 dorazí do kraje místo dneška nejdříve až ve čtvrtek

Slibovaná vakcína proti onemocnění covidem-19 do Olomouckého kraje dorazí nejdříve 31. prosince, očekávala se přitom již dnes. Podle hejtmana Josefa Suchánka má kraj v první várce obdržet 975 vakcín proti koronaviru. Určené jsou primárně pro zdravotníky pracující v rizikovém prostředí. Do seznamu jsou zahrnuti zdravotníci ze všech osmi nemocnic, například z Fakultní nemocnice Olomouc jich bude v první várce 400.

"Vakcíny pro kraje podle dnešních informací z ministerstva zdravotnictví přijdou nejdříve 31. prosince. Podobně jako já se s dotazy na ministerstvo dnes obraceli i další hejtmani a hejtmanky. Původně jsme dostali písemnou instrukci o tom, že ji dostaneme dnes, nejpozději v úterý," řekl Suchánek.

První várka je určena pro zdravotníky pracující v rizikovém prostředí, seznam zahrnuje zdravotníky z Fakultní nemocnice Olomouc, Vojenské nemocnice Olomouc, zdravotníky z Šumperku, Prostějova, Přerova, Jeseníku, Hranic a Šternberku. "Máme schéma rozdělení vakcín do všech osmi nemocnic, například Fakultní nemocnice dostane zhruba 400. Fakticky se vakcinovat letos tím pádem již nepovede," doplnil hejtman.

Kraj má podle něj i schéma dalších dodávek vakcín, které by měly do kraje dorazit v dalších týdnech. V České republice začalo očkování proti nemoci covid-19, která se poprvé v zemi potvrdila před deseti měsíci, v neděli. Prvních 9750 dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech dostaly čtyři pražské a dvě brněnské nemocnice. Nejdříve budou očkováni zdravotníci či ohrožení senioři. Další populace přijde podle odhadů na řadu zhruba koncem března. Očkování začalo i v dalších zemích Evropské unie.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, očkování, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.