neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Počet obětí nehod v Olomouckém kraji loni klesl o třetinu

Při dopravních nehodách loni v Olomouckém kraji zemřelo 23 lidí, o 11 méně než v roce 2019. Výrazně klesl také počet dopravních nehod. Policie jich loni na silnicích v kraji evidovala 5070, zatímco v roce 2019 jich bylo 5508. Vyplývá to z předběžných statistik policie. Policisté pokles nehodovosti dávají do souvislosti s pandemií nového koronaviru, kvůli které se po značnou část roku výrazně snížila intenzita automobilového provozu.

Loni v prosinci zahynul při dopravních nehodách na silnicích v Olomouckém kraji jeden člověk, předloni v prosinci byly evidovány tři oběti nehod. Loni v polovině prosince na D35 ve směru z Mohelnice na Olomouce zemřel čtyřiačtyřicetiletý chodec, když ho srazilo osobní auto. Policii o chodci pohybujícím se v noci po dálnici informovali svědci, tragické nehodě se jim už předejít nepodařilo.

Celkem se v prosinci v kraji stalo 360 nehod, což je o 58 méně než předloni. Při prosincových dopravních nehodách v Olomouckém kraji byli dva lidé těžce zraněni, 66 lehce. Celková škoda byla vyčíslena na 21,35 milionu korun, což je pod ročním průměrem. Nejčastější příčinou nehod bylo nepřizpůsobení jízdy okolnostem, druhou nejčastější příčinou byla nepřiměřená rychlost.

Nejtragičtějším měsícem z pohledu dopravních nehod byl loni v Olomouckém kraji listopad, kdy zemřelo na silnicích pět lidí. Šlo o řidiče osobního auta, který zemřel po střetu s nákladní soupravou nedaleko Přerova, další dva mrtvé našli policisté v těžce přístupném terénu ve zdemolovaném voze u dálnice D1 v katastru Hranic. V polovině listopadu zemřel v Olomouci šestatřicetiletý motorkář a ke konci měsíce zemřela pětasedmdesátiletá chodkyně, kterou srazilo v Šumperku osobní auto.

Na silnicích v České republice loni podle předběžných statistik zemřelo nejméně lidí od roku 1961, bilanci ovlivnila také epidemie koronaviru. Obětí nehod bylo loni 466, předloni 547. Dopravních nehod se loni podle neúplných čísel stalo zhruba 93.300, což je pokles o 14 procent. Konečná čísla dopravní policie představí na tiskové konferenci 8. ledna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR

Štítky ČR, nehoda, 2020, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.