pondělí 29. dubna 2024 Robert

Rozhodnutí zakázat koledování bylo mým nejtěžším, říká ředitel olomoucké charity

Jako dosud nejtěžší označil dnes ředitel Arcidiecézní charity v Olomouci (ACHO) Václav Keprt své rozhodnutí o zákazu osobního koledování v letošní Tříkrálové sbírce. Stalo se tak poprvé od roku 2000, kdy tato tradice v olomoucké arcidiecézi vznikla. Alespoň symbolicky tak dnes upozornili na tuto tradici v katedrále svatého Václava Tříkráloví koledníci v zastoupení biskupa Antonína Baslera, prezidenta ACHO Bohumíra Vitáska a primátora Miroslava Žbánka. S koledou přišli i za olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.

„Musím se přiznat, že rozhodnutí zakázat fyzické koledování v olomoucké arcidiecézi bylo pro mě jedno z nejtěžších, které jsem za těch 25 let udělal. Uvědomoval jsem si, kolika lidem tím způsobím mrzení. Koledníci chtěli vyjít, celkem 80 procent z nich na to bylo připraveno, věděl jsem, že lidé budou zklamaní, že nepřišli. Do poslední chvíle jsme vyčkávali, než jsme to stopnuli. Rozhodli jsme se vzhledem k vývoji, opravdu nemůžeme ohrozit ani koledníky, ani veřejnost,“ řekl dnes Keprt.

Tříkrálová sbírka se sice přesunula do on-line prostoru, přesto se charity snaží kontakt udržet. „Někteří obcházejí domácnosti, nezvoní, nekoledují, píšou na dveře K+M+B, roznášejí letáčky, upozorňujeme na koledu on-line, která je milá. My jsme lidi v době covidové neopustili, dělali jsme spoustu věcí ve velmi těžkých podmínkách, proto jsem přesvědčen, že to lidé vědí, a kdo bude chtít, ten si nás najde,“  doplnil ředitel ACHO.

Také podle ředitele olomoucké charity Petra Prinze chtělo a bylo ochotno jít koledovat 80 procent koledníků.  „Chtěl bych zdůraznit, že covid je něco jako vichřice a zůstane stát jen to, co je pevné. Věřím, že z Tříkrálové sbírky zůstane pevné to, že zůstáváme s lidmi, kteří nám přispívají a kterým zase my přispíváme. Charita nepotřebuje peníze, charita potřebuje sloužit a k tomu, aby sloužila, mimo jiné zve další lidi, aby jí pomohli. To se bezesporu podaří i letos,“ řekl Prinz.

Podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera je tříkrálové koledování letos mimořádně jiné, přesto doufá, že díky tradici a štědrosti lidí to charita nakonec nepocítí. „Situace covidu nás dostala do polohy, v jaké jsme, mnoho věcí nemůžeme, ale je potřeba, abychom žili dál. Jsou zde i potřební, kterým Tříkrálová sbírka pomáhá již řadu let, a mnohé služby by bez její podpory nemohla poskytovat," řekl dnes arcibiskup.

Koledníci vyšli v olomoucké arcidiecézi do ulic poprvé v roce 2000, poté se sbírka začala konat i v ostatních částech země a stala se největší sbírkovou akcí charity v ČR. Právě v olomoucké arcidiecézi jsou lidé každoročně nejštědřejší. Loni do 5832 kasiček věnovali rekordních 32,2 milionu korun. V porovnání s předchozím rokem to bylo o 2,4 milionu korun více. V celé ČR koledníci vybrali 130,3 milionu korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, církve, sociální, sbírka, olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.