pondělí 29. dubna 2024 Robert

Jedenáct firem dostalo od českého úřadu pokuty za spamy

Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) nepravomocně uložil 11 firmám pokutu celkem 3,1 milionu korun za to, že šířily nevyžádané zprávy v datových schránkách. Informoval o tom dnes server Lupa.cz. Podle něj firmy využívaly toho, že poštovní datové zprávy jsou v době nouzového stavu zdarma. Úřadu vadí zneužívání osobních údajů.

Úřad podle svého vyjádření pokutu uložil firmám na základě desítek stížností držitelů datových schránek. Pokutované společnosti neoprávněně zpracovávaly tisíce adres datových schránek fyzických osob a související osobní údaje pro rozesílání nejrůznějších nabídek zboží a služeb prostřednictvím systému datových schránek, uvedl server.

Poštovní datové zprávy, které mají platnost doporučeného dopisu, jsou podle rozhodnutí vlády bezplatné od počátku loňského listopadu do konce nouzového stavu. Téměř milion a čtvrt uživatelů datových schránek tak může komunikovat zdarma nejen se státem, ale i mezi sebou.

V rámci podpory elektronické komunikace si mezi sebou mohou uživatelé datových schránek nově zdarma posílat faktury, upomínky, smlouvy, objednávky, potvrzení nebo certifikáty. Poštovní datové zprávy však nesmí být využívány pro odesílání nevyžádaných obchodních sdělení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, pokuta, spam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.