pondělí 29. dubna 2024 Robert

Město má nový informační systém. První zkouška začala v Radíkově.

Obyvatelé Radíkova mohou od středy 13. ledna slyšet nový městský varovný a informační systém. Ten obyvatelům Olomouce přinese moderní, flexibilnější a hlavně srozumitelnější informace.

Nový systém se po zkouškách rozšíří do celého města. Je výrazně flexibilnější než starý systém.  Navíc je možné ho používat v různých modifikacích pro celé město, vybrané čtvrtě nebo pro konkrétní ulice.

Systém tvoří bezdrátový místní rozhlas. Je prioritně určen pro varování obyvatel při vzniku mimořádných událostí. Ve finálním stavu bude systém tvořit síť 1832 akustických jednotek. Rozhas je napojen na celostátní jednotný systém varování a informování obyvatelstva. „Díky velmi rychlé a spolehlivé distribuci varovných či informativních hlasových zpráv může při vzniku mimořádných událostí zachránit lidské zdraví, životy a snížit materiální škody,“ říká primátor Olomouce Mirek Žbánek.

„Systém bude sloužit také k předání informací občanům od magistrátu, jednotlivých odborů magistrátu, Městské policie Olomouc, komisí městských částí, energetických společností, spolků a jiných organizací,“ doplňuje Martin Major, náměstek primátora, odpovědný za odbor ochrany. V případě mimořádné události budou tímto systémem informovat obyvatelstvo pracovníci odboru ochrany.

Testovací provoz poběží do konce ledna. Do té doby bude mít obsluha čas vyzkoušet vlastnosti systému. Během tohoto testovacího provozu se nebudou vysílat klasická hlášení, ale občané pouze uslyší testovací zprávy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky rozhlas, informace, varovný systém, olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.