sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Tříkrálové sbírka probíhá online. Charita by chtěla také rozmístit kasičky v olomouckých obchodech

Koledníci se letos nemohli vydat do ulic města. Lidé tak na Tříkrálovou sbírku mohou přispívat online. Olomoucká Charita proto požádala obyvatele města o pomoc s další organizací této sbírky. Charita by v Olomouci a okolí chtěla umístit kasičky v obchodech, firmách či institucích. První obchodníci se už hlásí. Řekla koordinátorka sbírky pro Olomouc Veronika Velčovská.

„Obracíme se na veřejnost s prosbou o pomoc s uložením pokladniček tam, kde je to možné, to znamená otevřené obchody, lékárny, pošty, ale i firmy a instituce. Budeme rádi, když se nám zájemci, kteří by nás chtěli takto podpořit, ozvou, probereme s nimi možnosti i dotazy. Nevadí, když se na umístění nedomluvíme, možná najdeme jiný způsob podpory,“ uvedla Velčovská.

Koordinátorky sbírky jsou podle Velčovské nadšené z přístupu a podpory veřejnosti v této nelehké době. Například v Drahanovicích na Olomoucku nabídl místostarosta Charitě pomoc s tiskem letáků i následný roznos prostřednictvím místních hasičů. V Olomouci už kontaktovaly Charitu některé prodejny, tříkrálové pokladničky jsou například v olomoucké pekárně Smajlík - bezlepkové pekařství nebo v květinářství Květiny Bouzov a také ve výdejním okénku Špagetárna.

„Doslova nás uchvátila solidarita, ochota pomoci i tvořivost při hledání nových cest podpory s místními asistenty, pracovníky obecních úřadů, dobrovolníky i jednotlivci z řad veřejnosti. Vše se děje paradoxně v době pandemie, kdy zároveň roste potřeba podpory matkám samoživitelkám, lidem se ztrátou zaměstnání či bydlení, vícečetným rodinám,“ uvedla koordinátorka sbírky pro okolí Olomouce Milada Malíšková.

Tříkrálová sbírka, jejímž cílem je pomoci lidem v nouzi, se od začátku ledna naplno rozjela ve virtuálním prostoru. Přispívat mohou lidé prostřednictvím on-line kasičky. Na on-line koledu lákají dárce na stránkách www.trikralovasbirka.cz speciální spoty. Tříkrálová sbírka je prodloužena do 24. ledna.

Koledníci vyšli v olomoucké arcidiecézi do ulic poprvé v roce 2000, poté se sbírka začala konat i v ostatních částech země a stala se největší sbírkovou akcí charity v ČR. Právě v olomoucké arcidiecézi jsou lidé každoročně nejštědřejší. Loni do 5832 kasiček věnovali rekordních 32,2 milionu korun. V porovnání s předchozím rokem to bylo o 2,4 milionu korun více. V celé ČR koledníci vybrali 130,3 milionu korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky ČR, církve, sociální, koronavirus, Olomoucko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.