neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Pozor na falešné internetové prodejce psů. Nabízejí plemena ze zahraničí a požadují vysoké zálohy

Neznámý pachatel vylákal přes 13 tisíc korun z osmnáctiletého mladíka ze Šumperska, kterému nasliboval prodej dvou štěňat francouzského buldočka. Mladík 8. ledna na internetu narazil na inzerát prodeje štěňat tohoto plemene. S prodávajícím se dohodl, že mu je ze zahraničí zašle letecky prostřednictvím externí agentury z Polska. Dohodli se na částce pět set EUR, které zájemce druhý den poslal na účet prodávajícího. Místo očekávané zásilky, ale zájemci přišla výzva k uhrazení tisíc EUR za vyhřívanou přepravku pro štěňata. Toto mladík odmítl a žádal doručení štěňat nebo vrácení peněz. Do dnešního dne však nic nedostal. Není však první poškozený.

Zábřežští policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvod, za který pachateli v době nouzového stavu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.“ uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman. 

Stejný podvod s maltézským psíkem

Tentýž případ řešili olomoučtí polictisté v prosinci. V pondělí 14. prosince 2020 se na olomoucké policisty obrátila jednatřicetiletá žena s tím, že byla nejspíše podvedena. Oznamovatelka uvedla, že počátkem prosince na webových stránkách o kynologii objevila inzerát darování štěňat maltézského psíka z Ukrajiny, a to zdarma s dodáním po celé České republice. Žena na inzerát odpověděla a s prodávající si vyměnila několik emailů. Inzerentka uvedla, že je Češka, pracuje v organizaci mírových sborů, v rámci níž je nyní na Ukrajině a štěňátka má u sebe. Pro přepravu do vlasti je nutný letecký transport. Napsala, že přepravu zaplatí ona a zájemkyně uhradí jen zapůjčení vyhřívané přepravky pro štěně. Následoval e-mail od údajné přepravní společnosti, v němž stálo, že ženě doručují štěně a doporučují ji uhradit necelých 7 tisíc korun za vyhřívanou přepravku. Mělo se jednat o vratnou částku.

Žena převedla peníze do zahraničí a očekávala psa. Nicméně další den ji opět kontaktovala přepravní společnost, že štěně je v karanténě v Polsku, má zdravotní komplikace a je nutné uhradit zdravotní pojištění. Zaslali ji několik variant, ze kterých si mohla vybrat. I tento poplatek měl být vratný. Žena vybrala pojištění za 270 USD, které uhradila. Ovšem po této platbě přestala přepravní společnost s ženou komunikovat a žádné štěně ji neposlala. Podvodník z ženy vylákal téměř 14 tisíc korun. Ve věci jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvod, za který pachateli v době nouzového stavu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

Policie proto připomíná základní pravidlo: neposílejte peníze nikomu, koho znáte pouze z virtuálního prostředí a nemůžete si ověřit jeho identitu, tito pachatelé vystupují pod falešnými profily a jejich jediným cílem je vylákat z vás finanční prostředky

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Olomouc, podvod, pes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.