úterý 23. dubna 2024 Vojtěch

FOTO: Jak na zimu zabezpečit chatu? V chatové oblasti proběhla pravidelná policejní preventivní kontrola

Podzim je obdobím, kdy se lidé začínají stahovat z rekreační chaty a celé rekreační kolonie se vyprazdňují. Následující zima pak je většinou období, kdy zejí prázdnotou. Toho rády využijí různé pochybné existence, ať už jde o bezdomovce, tuláky či zloděje příležitostné nebo i z povolání. Z pohledu bezpečí jsou pro majitele chat požehnáním ti sousedi, kteří svoji chaloupku obývají celoročně. Protože však takoví nejsou všude, mohou se chaty stát snadno terčem zlodějů, kteří tam zkouší své štěstí. A o štěstí to pro zloděje je i z toho důvodu, že majitelé v chatách po jejich zazimování zřídka kdy nechají cokoli cennějšího. Velice často se tak u chat stává, že škoda způsobená při překonávání dveří či oken násobně převýší škodu způsobenou odcizením věcí. O inteligenci takového zloděje si pak můžeme udělat obrázek sami, zvlášť letos, když uvážíme, že za odcizení věcí za několik stokorun se kvůli vyhlášenému nouzovému stavu vystavují riziku trestu vězení až na osm let . Policisté Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje samozřejmě o problematice vědí, a protože je nedílnou součástí policejní práce i prevence, provádějí v chatových oblastech celého kraje větší i menší preventivní kontroly.

Jedna z takových, rozsahem spíše větších, kontrol proběhla také v pátek 15. ledna v dopoledních hodinách v chatové lokalitě u obce Ptenský Dvorek. Akci zorganizovali policisté místně příslušného obvodního oddělení Plumlov a na pomoc si vyžádali několik policistů oddělení hlídkové služby. Při dnešní akci policisté nezjistili žádný problém, ale z minulosti již máme zkušenosti, že se zjistily závažné nedostatky se zabezpečením objektů, či chaty nezvanou návštěvou již navštívené.

Protože je v našem krásném kraji rekreačních lokalit mnoho a policisté nemohou kontrolovat všechno, potřebujeme, aby nám lidé se zabezpečením svého majetku také trochu pomohli. Proto přikládáme několik rad, jak mohou sami chataři a chalupáři předejít zklamání při první jarní návštěvě:

  • Vliv na riziko vykradení má hodnota majetku uloženého v objektu. Hodnotě rekreačního objektu nebo v něm uložených předmětů by měl odpovídat stupeň zabezpečení.
  • Základním a prvním pravidlem by měly být dobře uzavřené a uzamčené dveře a okna. I uzamčená branka může náhodného zloděje odradit.
  • Nenechávejte na pozemku v okolí chaty předměty, které pachateli vloupání do objektu mohou usnadnit – žebřík, krumpáč, sekeru, páčidlo a podobně.
  • V objektu nikdy nenechávejte cenné věci – elektroniku, starožitnosti, šperky, drahé pracovní nářadí a podobně.
  • K zamyšlení je, zda by se nevyplatila instalace elektronického zabezpečovacího zařízení, případně i s napojením na pult centralizované ochrany. Nadstandardní zabezpečení objektu pachateli jeho úmysl ztíží nebo ho od vloupání rovnou odradí. Skrytá zařízení, například fotopasti, pak mohou policistům pomoci při pátrání po pachateli a majitele mohou třeba i preventivně upozornit na to, co se v okolí jeho objektu děje.
  • Technika má nezastupitelnou úlohu, ale jsou i docela obyčejná opatření, která nic nestojí – udržujte dobré vztahy se sousedy, všímejte si pohybu neznámých lidí v okolí, nechlubte se zbytečně svými majetkovými poměry, mějte rekreační objekt dostatečně pojištěn (s tím souvisí i aktualizace pojistné smlouvy tak, aby odrážela současnou hodnotu majetku), pro případ vloupání si poznamenejte výrobní čísla přístrojů a věcí (pro potřeby Policie ČR a pojišťoven).
  • Účinnou možností ochrany je budit zdání, že rekreační objekt není dlouhodobě opuštěn. Taková opatření mohou obnášet vybírání poštovní schránky, nebo péči o pozemek. Na podzim může jít o shrabané listí, v zimě o odklizený sníh.

Co dělat, když i přes veškerá opatření zjistíte násilné vniknutí do chaty?

  • Předně je potřeba zachovat klid a rozvahu. Ihned volejte na linku 158 Policie ČR.
  • Do objektu a nejlépe ani do jeho blízkosti nevcházejte a rozhodně neuklízejte. Mohli byste znehodnotit stopy, které zde pachatel zanechal a tím ztížit, nebo i znemožnit jeho dopadení. Také by se mohlo stát, že pachatel či pachatelé jsou stále uvnitř a hrozí tak nepříjemná a nebezpečná konfrontace.
  • Policistům do protokolu uveďte co nejvíce informací, včetně co nejpřesnějšího popisu odcizených věcí. Zde se Vám budou hodit poznačená výrobní čísla či fotografie odcizených věcí, nebo záznam z kamerového systému či fotopasti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Policie ČR

Štítky Policie, Olomouc, chata, kontrola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.