pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Přerov na půl roku zavře bazén. Zásadní oprava vyjde na více než 22 milionů

Zásadní rekonstrukce se po letech příprav dočká přerovský krytý bazén. Ten bude půl roku uzavřený, stavbaři se zaměří na renovaci bazénové vany i ochozových ploch.

Město vyjde zakázka na více než 22 milionů korun, oproti loňským předpokladům cena vzrostla takřka na dvojnásobek.

Bazénová vana v přerovském areálu z roku 1978 je ještě původní, po 45 letech si kvůli průsakům vody vyžaduje nutnou rekonstrukci. „Ještě se čeká na podepsání smlouvy s realizační firmou,“ řekla k aktuální situaci mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.  Pokud nedojde k neočekávaným komplikacím, měl by se v úterý 2. května areál zavřít a stavební firma bude 185 dnů pracovat na výměně bazénové vany.

Přestavbu bazénové vany plánoval Přerov už na minulý rok, ještě na začátku roku předpokládal náklady na opravu ve výši 11 a půl milionu. Nakonec došlo k odkladu stavby a cena díla se zvýšila. „Za rekonstrukci dá město 22 milionů 671 tisíc korun a provádět ji bude Přerovská stavební společnost, která jako jediná projevila o zakázku zájem,“ doplnila mluvčí.

Značná část prací proběhne v průběhu letní sezony, kdy budou moct zájemci o vodní rekreaci navštěvovat venkovní část areálu. „Přípravy na rekonstrukci jsou v plném proudu, v současné době vyklízíme rozlehlé vnitřní prostory především v suterénu. Od května by měl být otevřen venkovní pětadvacetimetrový bazén, kde by se měla voda přihřívat. V průběhu rekonstrukce snížíme vstupné o dvacet procent a automaticky bude prodloužena platnost kreditních čipů,“ informoval Petr Kouba, jednatel městské společnosti Sportoviště Přerov, která bazén provozuje.

Zatímco bazén bude půl roku zavřený, dělníci budou sanovat podkladní vrstvy, vybourávat staré keramické obklady a nahrazovat je novými. „Součástí zakázky je i oprava přelivných žlábků a ochozových ploch bazénu. Ochozy budou doplněny o nové liniové odvodnění a nové budou i startovací bloky. Barva obkladů bude v kombinaci modrá a bílá,“ řekl v tiskové zprávě náměstek primátora Vladimír Lichnovský (ANO).

Zástupci města uvažovali rovněž o nákladnějším modulárním systému, který je tvořen panely z nerezové oceli v kombinaci s tvrdým PVC. „Nakonec se rozhodli, že upřednostní tradiční kachličky a dlažbu, neboť je žádoucí, aby byl kvůli závodním plavcům zachován standardní rozměr plaveckého bazénu, což je u nerezové vany problematické,“ vysvětlila mluvčí.

Poslední zásadnější opravou prošel plavecký areál v roce 2011, kdy byla snaha přeměnit ho do podoby akvaparku – do investic šlo tehdy přibližně 60 milionů korun. V kryté části bazénu vznikla divoká řeka, Kneippův chodník na promasírování chodidel, upravil se dětský bazén i jeho zázemí.  Areál získal také ocenění za ekologický přístup, voda do něj putuje přes předúpravnu z místního potoka Strhanec, k ohřevu vody přispívají také solární kolektory.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.