čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Olomoucký kraj podpoří začínající včelaře i letos. Kvůli velkému zájmu navýší částku dotace

O více než sto devadesát tisíc korun navýší v tomto roce Olomoucký kraj finanční prostředky, které jsou určeny na podporu začínajících včelařů v regionu.

Cílem poskytování těchto dotací je podpora zájmu začínajících včelařů, zvýšení počtu včelstev a zkvalitnění jejich chovu. Důležité je také omlazení členské základny včelařských spolků a obnova zlikvidovaných včelstev,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Milan Klimeš.

O dotaci mohli zájemci žádat od konce března do poloviny dubna. V tomto termínu hejtmanství obdrželo téměř osm desítek žádostí. Všechny podmínky nakonec splnilo 62 z nich.

Původně mělo být mezi žadatele rozděleno 400 tisíc korun. Kvůli velkému zájmu ale Rada Olomouckého kraje tuto částku navýšila na konečných 590 483 korun.

Z celkové částky může každý úspěšný žadatel získat příspěvek až do výše 10 tisíc korun. Finanční prostředky mohou být použity na nákup úlů, plemenného a chovného materiálu nebo na pořízení základního vybavení a pomůcek,“ doplnil náměstek Klimeš.

Dotace stejně jako v loňském roce pomohou začínajícím včelařům s trvalým bydlištěm v Olomouckém kraji, kteří dosud nevlastnili žádné včelstvo. Grantový program počítá také se včelaři, kteří byli nuceni zlikvidovat svá včelstva na pokyn orgánů Státní veterinární správy.

Olomoucký kraj podporuje začínající včelaře už od roku 2008. Loni v dotačním programu uspělo celkem 48 žadatelů.

Čtěte více:

Tisková zpráva | Foto pexels.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.