pátek 19. dubna 2024 Rostislav

Projekt Zelená brána přidá Olomouci na kráse

Projekt Zelená brána přinese mnohem zdravější a barevnější Olomouc. Tu čeká proměna veřejné zeleně na třídě Kosmonautů a podél příjezdové komunikace v ulici Lipenské. S realizací projektu, který začíná v lednu 2018, pomohou městu evropské dotace. Celkové náklady na obnovu zeleně přijdou na zhruba 3,2 milionu korun.

Olomouc město parků a zeleně

„Obnova stromořadí podél ulice Lipenské a na třídě Kosmonautů začne 4. ledna předáním ploch odborné firmě, která byla vybrána v rámci výběrového řízení. Celá akce bude probíhat od ledna do poloviny září 2018,“ popsal projekt proměny veřejné zeleně náměstek primátora pro životní prostředí Aleš Jakubec. Nově se tak na třídě Kosmonautů, v úseku o délce půl kilometru, a na dvoukilometrovém úseku v Lipenské ulici, objeví 240 nových odolnějších stromů, které navíc doplní více než 4 tisíce keřů.

Výsadbě předchází kácení 

Aby mohla proběhnout nová výsatba, musí se nejdříve pokácet kolem 140 stromů. „Jedná se o mladé výsadby zejména lip, které stagnují ve svém růstu a jsou napadené houbovým onemocněním. Kácení odumírajících stromů bude zahájeno v lednu a od února bude probíhat arboristické ošetření stávajících 89 perspektivních stromů,“ upřesnila Jitka Štěpánková z oddělení péče o zeleň. 

Stromy v číslech 

Samotná výsadba nových dřevin pak začne od poloviny března 2018. „V Lipenské ulici bude vysazeno celkem 169 nových javorů, habrů, bříz či dubů a 1 057 keřů. Třídu Kosmonautů pak bude lemovat nově vysázený zhruba půlkilometrový úsek aleje, kterou budou tvořit jerlín japonský i okrasné třešně habry a javory. Celkově bude v ulici vysazeno 58 nových stromů,“ vypočítal náměstek Aleš Jakubec. Další novinkou je vysazení trvalek mezi kolejištěm tramvají a komunikací. 

Projekt je spolufinancován z Operačního programu Životní prostředí. Město již uspělo s žádostí o dotaci, což považuji za úspěch, protože jsme se dostali do výběru pouhých tří měst, která v tomto dotačním programu uspěla,“ vyzdvihl před časem náměstek primátora Ladislav Šnevajs. Po dokončení výsadby bude realizační firma provádět po dobu tří let následnou péči o nové vegetační plochy.

 

 

 

Autoři | Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.