čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Čištění jezírka ve Smetanových sadech míří do finále. Zbaví se řas a v příštím týdnu bude napuštěno

Již několik dní je vyčerpávána voda z betonového jezírka ve Smetanových sadech, aby to mohlo být následně vyčištěno od řas, jejichž růst je podporován kombinací vysokých teplot a množstvím živin v jezírku.

Během příštího týdne bude jezírko opět napuštěno, kdy bude do vody opět aplikován přípravek AlgoRem, který zabraňuje růstu řas a pro rostliny a zvířata je neškodný. Pokud se nějaké řasy a nečistoty na hladině objeví, přípravek způsobí vločkování a jejich usazení na dně. Použití přípravku do jezírka ve Smetanových sadech vyjde asi na 25 tisíc korun.

V územní studii Výstaviště Flora Olomouc projektanti navrhují úpravy jezírka, které povedou ke zlepšení jeho situace. V podstatě je navrženo jezírko přírodního stylu, které bude schopno přírodní cestou odbourávat množství živin a bránit růstu řas.  

V současné době je jediným možným řešením právě jen vyčerpání jezírka, jeho vyčištění a opětovné napuštění čistou vodou.

Současnou zajímavostí jezírka je bezpochyby obří chobotnice, která zde byla umístěna v rámci sochařského festivalu Sculpture line. I na dalších místech ve městě se tak můžete setkat s neobvyklými sochařskými instalacemi. Chobotnice bude jezírko obývat až do září.

Tisková zpráva

Štítky jezírko, čištění, Smetanovy sady, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.