pátek 26. dubna 2024 Oto

Voda v Plumlově je podle hygieniků nevhodná pro koupání

Kvalita vody v Plumlovské přehradě na Prostějovsku se v uplynulém týdnu opět zhoršila. Hygienici jakost vody podle posledních odběrů označili stupněm čtyři jako nevhodnou ke koupání, což je zatím nejhorší situace o těchto prázdninách. Zákaz koupání však ještě nevyhlásili. Naopak ve štěrkopískových jezerech Poděbrady nedaleko Olomouce je voda nadále vhodná ke koupání a zdravotní potíže tam lidem nehrozí, řekla ředitelka odboru obecné a komunální hygieny olomoucké krajské hygienické stanice Eva Čehovská.

„Vodní nádrž Plumlov zřejmě koupající se osoby svou kvalitou vody nepotěší. Z odběru ze dne 6. srpna se jedná o vodu nevhodnou ke koupání. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů nedoporučujeme zejména dětem, těhotným ženám, alergikům a osobám s oslabeným imunitním systémem," uvedla hygienička.

Zákaz koupání však dosud hygienici nevyhlásili, jak tomu bylo loni v srpnu. „Zákaz koupání se vyhlašuje, když voda neodpovídá hygienickým požadavkům a hrozí akutní poškození zdraví. Což znamená, že je překročena limitní hodnota třetího stupně pro ukazatele vodní květ nebo sinice a chlorofyl, což v tomto případě ještě hodnoty nedosahují," uvedla Čehovská.

Další vzorky na Plumlovské přehradě budou hygienici odebírat příští týden. „Vodu máme v jakosti čtyři, kdy je nevhodná ke koupání, takže bychom tím chtěli předejít případným problémům. Provedeme proto kontrolní odběr," dodala ředitelka odboru.

Problémy s vodou byly v Plumlovské nádrži i minulý rok, kdy tam hygienici v polovině srpna vyhlásili kvůli vysokému obsahu sinic zákaz koupání. Zrušen byl až první týden v září. Na kvalitě vody se zde podepisují nejen dopady počasí, sucho a nedostatek vody v přítocích, ale také absence kvalitního čištění odpadních vod z okolních obcí.

Autoři | Foto By Jiří Komárek [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Štítky voda, Plumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.