pátek 26. dubna 2024 Oto

Na Helfštýně se znovu sjedou kováři na Hefaiston, omezení budou probíhající rekonstrukcí paláce

Středověký hrad Helfštýn se připravuje na hlavní akci sezony, největší evropské setkání kovářů s názvem Hefaiston. Letos přehlídka mění podobu kvůli rozsáhlé rekonstrukci hradního paláce, která jí ubere značnou část výstavní plochy. Hefaistonu, který se koná příští víkend, i letos bude předcházet Kovářské fórum. Tuto sobotu jej otevře trojice kovářů v čele s italským mistrem Robertem Magnim. Fórum i Hefaiston jsou vyvrcholením sezony této památky, akcí se každoročně účastní několik tisíc lidí.

Hefaiston se letos koná již posedmatřicáté, i kvůli dlouhé tradici se nakonec správa hradu rozhodla přehlídku kvůli rekonstrukci nepřerušit. Část plochy nahradí otevřením vnějšího okruhu kolem hradeb, který nabídne atraktivní dílny, soutěže a jiné stanoviště. „Pokusíme se zpřístupnit výpadní branky a využít travnaté plochy při vnějším okruhu hradeb. Některé občerstvovací, prezentační, soutěžní a zčásti nejspíš i výstavní aktivity najdou dočasně prostor vně hradu," řekl dnes kastelán hradu Jan Lauro.

Vstoupit do hradu či z něj vyjít se bude dát podle kastelána kromě hlavního vchodu také na druhém a třetím nádvoří. „Okruh naskytne nové pohledy na hrad i výhledy do krajiny a přibudou stanoviště s polní kovárnou, ražbou mincí a tiskem pamětních listů," doplnil Lauro. Podstatou Hefaistonu bude opět přehlídka nejlepších děl zhruba 500 kovářů, kteří sem zamíří celého světa. Na hradě využijí každý volný kout.

Kvůli rozsáhlému projektu záchrany torza renesančního paláce přijde hrad o velkou výstavní plochu, na níž se tradičně prezentovaly maturitní a absolventské práce studentů odborných škol. Část prací bude přesunuta do prostoru takzvaného Psince. Omezení čeká návštěvníky také na Kravařském nádvoří, jehož srdcem je historická hradní kovárna a přilehlé výstavní studio. „Více než třetina nádvoří je zavezena sutí a vytěženým kamenem. Terasovité plošiny sloužící k osazení kovadlin a výhní sice zůstávají volné, ale záborem mezideponií přicházíme o možnost vystavění tribuny pro sledování živé kovářské tvorby," řekl kastelán.

Stejně jako Hefaiston nebude přerušena ani třicetiletá tradice Kovářského fóra, která akci předchází. K účasti na týdenním projektu byl letos přizván tým, který povede italský mistr Roberto Magni. Kováře tvořícího nedaleko Florencie doprovodí kolega z Apeninského poloostrova Rosario Maglione a ruský autor pracující v Itálii Egor Bavykin, uvedl kastelán. Lidé budou moci kovářské mistry sledovat při práci od neděle do pátku 24. srpna, kdy představí své hotové dílo.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Helfštýn, hefaiston, kováři, oprava, palác

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.