sobota 20. dubna 2024 Marcela

Hygienici stále nedoporučují koupání v Plumlovské přehradě

Voda v Plumlovské přehradě na Prostějovsku není podle posledních odběrů vhodná ke koupání. Podle hygieniků se její kvalita oproti minulému týdnu sice o něco zlepšila, stále však neodpovídá hygienickým požadavkům. Koupání v přehradě tak odborníci nedoporučují především dětem, těhotným ženám, alergikům a lidem s oslabeným imunitním systémem.

Vzorky vody odebírali hygienici v Plumlovské přehradě naposledy v pondělí. „Z posledního odběru hodnotíme vodu ve vodní nádrži Plumlov jako nevhodnou ke koupání. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání a provozování vodních sportů nedoporučujeme dětem, těhotným ženám, osobám trpícím alergií a osobám s oslabeným imunitním systémem," uvedla Eva Čehovská z olomoucké krajské hygienické stanice. Další vzorky budou hygienici odebírat až za dva týdny.

Kvalita vody v Plumlovské přehradě se oproti minulému týdnu mírně zlepšila, ale stále zůstává na stupni, kdy je podle hygieniků nevhodná ke koupání. „Má se ochladit, má pršet, budeme doufat, že se situace zlepší. Podle monitorovacího kalendáře budeme odběry za 14 dní provádět naposledy," doplnila Čehovská.

Problémy s vodou byly v Plumlovské nádrži i minulý rok, kdy tam hygienici v polovině srpna vyhlásili kvůli vysokému obsahu sinic zákaz koupání. Zrušen byl až první týden v září. Na kvalitě vody se zde podepisují nejen dopady počasí, sucho a nedostatek vody v přítocích, ale také absence kvalitního čištění odpadních vod z okolních obcí.

Autoři | Foto By Jiří Komárek [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], from Wikimedia Commons

Štítky Plumlov, koupání, hygiena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.