čtvrtek 18. dubna 2024 Valérie

Litovelská firma Papcel je v úpadku, rozhodl soud. Dluží 418 milionů korun

Litovelský výrobce papírenských strojů Papcel je v úpadku. Rozhodl o tom dnes ostravský krajský soud, zjistili jsme v insolvenčním rejstříku. Společnost Papcel na sebe v srpnu podala insolvenční návrh. Firma má 443 věřitelů a dluhy 418 milionů korun. Insolvenčním správcem Papcelu soud ustanovil pardubickou firmu 1. správcovská a konkurzní. Přezkumné jednání bylo nařízeno na 9. ledna.

Předseda představenstva Papcelu David Dostál v insolvenčním návrhu napsal, že firma je v úpadku pro platební neschopnost. Několikaleté spory s jedním ze zahraničních zákazníků Papcelu podle Dostála narušily důvěru bank, které litovelský podnik financovaly. Papcel má dohodnuté zakázky za několik stovek milionů korun, které však kvůli nedůvěře bank není schopen realizovat. Papcel loni zaměstnával v průměru 250 pracovníků.

Papcelu v roce 2018 klesly tržby o polovinu na 799 milionů z 1,626 miliardy v roce 2017. Výrobce papírenských strojů ale loni snížil ztrátu z předloňských 174 milionů korun na 94 milionů. Významnou část loňského roku byl Papcel podle Dostála prakticky paralyzován akcionářskými spory, které narušily důvěru financujících bank. „Došlo ke zpoplatnění části úvěrů a omezení nového bankovního financování," uvedl Dostál.

Investiční společnost BHM Group nakonec letos prodala svůj padesátiprocentní podíl v Papcelu firmě VEGA-HSH, kterou vlastní Dostál. VEGA-HSH se tak opět stala stoprocentním majitelem Papcelu. Firma Papcel byla založena v roce 1950 a zajišťuje kusové dodávky, opravy, repase a rekonstrukce výrobních uzlů a celých papírenských technologií.

Autoři | Foto Facebook PAPCEL, a.s.

Štítky ČR, stroje, soud, insolvence, Papcel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.