čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Hospodám a penzionům v kraji se kvůli EET zvýší náklady, zřejmě budou muset podražit

Nárůst měsíčních nákladů až o desítky tisíc korun i výrazné provozní komplikace očekávají po zavedení elektronické evidence tržeb (EET) majitelé restaurací a ubytovacích zařízení v Olomouckém kraji. Podnikatelé museli pořídit speciální zařízení na evidenci tržeb a chystají se také zvýšit počet zaměstnanců, aby od prosince po spuštění této nové administrativní povinnosti nevázla obsluha zákazníků. Některé restaurace kvůli nákladům na EET zřejmě zdraží jídlo a pití.

Provozovatel lyžařského areálu a penzionů v Ostružné Petr Jonáš vypočítal, že EET bude jeho podnik ročně stát zhruba 300.000 korun. Část nákladů souvisí s pořízením a provozem online evidence tržeb přijatých od hostů v restauraci a penzionech. "Budu muset navíc zaměstnat dalšího člověka. Neumím si to vůbec představit, protože nemůžeme sehnat ani uklízečky, natož recepční, které můžu svěřit peníze," řekl dnes ČTK Jonáš.

Na pokraji zavření byla po 13 letech provozu kvůli EET oblíbená hospůdka U Kuděje v Olomouci. "Manželka se rozhodla, že ji za těchto podmínek už nebude dál provozovat a krátce před důchodem se půjde zaregistrovat na úřad práce. Po dlouhé diskusi se hospůdku rozhodla převzít naše dcera, řekl ČTK Michal Giacintov, který stál u zrodu hospůdky U Kuděje.

Pořízení základního vybavení pro EET podle Giacintova stálo 15.000 korun. "A to jsme zvolili nejlevnější možné řešení," podotkl Giacintov, podle nějž příprava na EET zabrala spoustu času. "Jenom zavedení internetu, který nás bude stát 500 korun měsíčně, trvalo celý den," uvedl Giacintov. Evidence tržeb bude podle něj administrativně náročná a hospůdka si bude muset najmout účetní, což dál zvýší náklady.

Jako velkou komplikaci hodnotí EET provozovatel restaurace U Anči v Olomouci Dalibor Ondráček. "V době obědů bude u nás muset pracovat jeden člověk navíc, aby hosté zbytečně nečekali," řekl ČTK Ondráček. Evidence tržeb podle něj zdržuje při placení, jelikož na potvrzení se čeká několik vteřin. Restauraci U Anči zapůjčil základní vybavení k EET pivovar, který ji zásobuje. Přesto počáteční náklady Ondráček odhadl na 20.000 korun. "Musím například dokoupit mobilní terminály pro číšníky. Dalších 10.000 korun nás bude na mzdách měsíčně stát výpomoc v době oběda. Budeme mít také měsíční náklady například na software, " vypočítal náklady Ondráček.

Giacintov nevyloučil, že hosté kvůli EET zaplatí v hospůdce U Kuděje za pivo víc peněz. Rozhodnutí o zdražení padne poté, co bude vyčíslen nárůst nákladů. "Záležet bude také na tom, jak se bude chovat konkurence. Pokud konkurence nezdraží a bude odliv hostů, tak zavřeme," dodal Giacintov. Také podnikatel Jonáš tvrdí, že zvýšení roční nákladů o 300.000 korun neustojí bez zdražení jídla v restauraci a cen za ubytování. "Už to ale bude na hraně, protože Jeseníky nejsou Krkonoše a ceny tady nejsou příliš vysoké," míní Jonáš. Soudí, že penzionům hrozí úbytek klientů. O zvýšení cen jídla a pití uvažuje i majitel restaurace U Anči.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.