pátek 29. března 2024 Taťána

Na Velikonoční pondělí budou letos poprvé velké obchody zavřené

Na Velikonoční pondělí budou letos poprvé velké obchody nad 200 metrů čtverečních zavřené. Řada nákupních center, kde jsou i menší obchody, ale zůstane otevřena. Stejně je tomu v Galerii Šantovka, která se otevře, ale ve velkých obchodech si nenakoupíte.

"Některé naše prodejny budou muset mít na Velikonoční pondělí úplně zavřeno, protože překračují prodejní plochu 200 metrů čtverečních. Tím se samozřejmě sníží tržby, ale částečně může propad nahradit nakupování on-line v rámci e-shopu," uvedla mluvčí Euronics Lenka Mastešová.

Uzavřené obchody tak mírně zvyšují odbyt e-shopům. "Na základě zkušeností z minulého roku očekáváme, že Kasa.cz bude ze zákazu prodeje na Velikonoční pondělí profitovat. Tržby o těchto svátcích, kdy se neprodávalo v kamenných prodejnách, loni vzrostly meziročně o deset procent," potvrdil produktový manažer Kasa.cz Petr Štursa.

Obchody musí podle nové legislativy zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Podnikatelské svazy už kvůli normě podaly ústavní stížnost.

Čtěte více:

Autoři | Foto commons.wikimedia.org

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.