středa 8. května 2024 Statní svátek

Nové tři radary v Přerově zachytily za měsíc téměř čtyřtisíckrát překročení rychlosti

Tři radary, které od začátku října měří rychlost ve třech místních částech Přerova, zachytily za první měsíc svého fungování 3881 překročení dovolené rychlosti. Město již na pokutách vybralo téměř milion korun. Je to přitom jen za třetinu z projednávaných přestupků, řekla mluvčí magistrátu Lenka Chalupová.

Radnice za zařízení zaplatila 2,3 milionu korun a přijala kvůli tomu šest nových úředníků. Počet přestupků překvapil i samotné úředníky, původně předpokládali, že jich bude měsíčně zhruba o tisíc méně.

„Během října bylo k projednání předáno 3881 překročení dovolené rychlosti, která zaznamenal automatizovaný systém měření rychlosti. Ve 47 případech byla rychlost v obci překročena o více než 40 kilometrů v hodině, takže řidiči jeli rychlostí vyšší než 90 kilometrů v hodině. Nejvyšší zaznamená rychlost je 112 kilometrů v hodině, máme i dva případy, kdy řidiči jeli 110 kilometrů v hodině," uvedla Chalupová.

Kromě více než 500 aktuálních oznámení všechny ostatní přestupky úředníci již úplně nebo částečně zpracovali. „V 1329 případech je i zaplacena určená částka. Během prvního měsíce bylo na pokutách vybráno 920.000 korun," podotkla mluvčí. Úředníci, kteří mají agendu na starosti, zatím zpracování přestupků podle mluvčí radnice stíhají. Do dvou měsíců však budou zahajovat správní řízení s řidiči, které oznámil provozovatel vozidla, nebo s provozovatelem vozidla, pokud nebyla uhrazena určená částka. „Poté uvidíme, jak bude situace vypadat," dodala Chalupová.

Radary spustilo město ve třech místních částech Přerova - Lověšicích, Lýskách a Kozlovicích - zkušebně od poloviny září, od října už čekaly motoristy za překročení rychlosti pokuty. Stacionární měřič je schopný zachytit rychlost aut projíždějících v obou směrech. Pořízení radarů schválili zastupitelé ve snaze zvýšit bezpečnost v těchto částech města. Město původně předpokládalo, že se bude zabývat až 150 oznámeními denně, což je 3000 přestupků měsíčně. Vybrané pokuty se stávají příjmem města.

Radar na měření rychlosti umístila do svých ulic od ledna i radnice v Hranicích na Přerovsku. Město ho používá na čtyřech místech, přemisťuje jej podle potřeby. Hranice se inspirovaly i zkušenostmi jiných měst, v kraji je používá na svých výpadovkách například Šternberk na Olomoucku.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, policie, správa, automobilová, radar, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.