pátek 29. března 2024 Taťána

Nádraží v Prostějově se bourat nebude, v příštích letech bude opraveno

Místní nádraží v Prostějově se zatím bourat nebude a v příštích letech by mělo být opraveno včetně nádražní budovy. Novinářům to dnes v reakci na spekulace o možné demolici historické nádražní budovy řekl prostějovský primátor František Jura (ANO), který o budoucnosti místního nádraží tento týden jednal se zástupci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Informace o údajně plánovaném bourání budovy nádraží vyvolaly v Prostějově značnou nevoli a chystala se petice za jeho zachování. „Mohu potvrdit, že aktuálně se žádné bourání nechystá. Se zástupci SŽDC povedeme další jednání o případných možnostech rekonstrukce nebo využití této historické budovy,“ uvedl Jura.

Olomoucké ředitelství SŽDC už podle radnice požádalo generální ředitelství v Praze o možnost zařadit rekonstrukci celého místního nádraží v Prostějově do plánu investic v příštích letech. „V rekonstrukci plánuje výměnu kolejiště, zmenšení počtu kolejí, rekonstrukci nástupišť, zabezpečovacích zařízení včetně pokládky nových kabelů. První návrhy studie rekonstrukce také naznačí budoucí využití budovy místního nádraží, a to ať už pro SŽDC, nebo pro město Prostějov," podotkl primátorův náměstek Jiří Rozehnal (ANO).

Případný odkup nádražní budovy do vlastnictví města bude podle Jury záviset na předložených podmínkách a navržené ceně za budovu a pozemky. Důležitou roli v rozhodování budou hrát i přepokládané náklady na rekonstrukci, které se můžou vyšplhat na desítky milionů korun, i možnosti využití nádražní budovy. Konečné slovo pak bude mít zastupitelstvo. „Nepovažuji za správné v této chvíli se o demolici vůbec zmiňovat. Vše je třeba řešit věcně, racionálně, koncepčně a s chladnou hlavou a vyžádá si to nějaký čas," podotkl Jura. O budoucnosti budovy místního nádraží se SŽDC rozhoduje více než dva roky, přičemž v mezidobí padlo několik variant, z nichž žádná doposud nebyla konečná.

Autoři | Foto krasnecesko.cz Kolchar

Štítky nádraží, Prostějov, rekonstrukce

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.