úterý 19. března 2024 Josef

MHD bude v Přerově znovu zdarma. Tentokrát kvůli uzavírce Polní ulice

Přerovská radnice zavede kvůli chystané uzavírce ulice Polní na týden zdarma městskou autobusovou dopravu. Tímto opatřením chce ulehčit zátěži, kterou město s uzavřením jednoho z páteřních tahů čeká. Polní ulice by se měla uzavřít 1. března, a to na čtyři měsíce. Podle primátora Přerova Petra Měřínského (ANO) nebude kamionová doprava do města vpuštěna, plánují se objízdné trasy po okolních obcích. Město je hodlá zveřejnit v pondělí po konečném jednání s policií. Novinářům to dnes řekli zástupci radnice.

MHD zdarma za 200 tisíc

„V pondělí máme jednání se starosty okolních obcí. Myslím, že objízdné trasy jsou navrženy rozumně, v rámci možností. Nechceme žádnou těžkou dopravu pustit do centra, chceme aby sem jezdila jen osobní auta a všechna nákladní auta jezdila po objízdných trasách. Městská policie bude pokutovat ty, co nebudou respektovat zákazy," uvedl Měřínský. Radnice chystá řadu opatření, která se dotknou nejen objízdných tras, ale i systému parkování v ulicích, které ponesou s uzavírkou největší zátěž. Prvním z plánovaných kroků je zavedení MHD zdarma na první týden uzavírky. „MHD zdarma nás bude stát zhruba 200 tisíc korun," řekl primátor.

Uzavření tahu souvisí se zahájením stavby vnitřního průtahu městem, který má společně se stavěnými dálničními úseky D1 pomoci vyřešit neutěšenou dopravní situaci ve městě. Průtah má být dokončen v únoru 2021 a stát bude bez započtení DPH 358 milionů korun. Jde o investici, která sníží dopravní zátěž podjezdu pod železniční tratí díky výstavbě nové dvoupruhové estakády. Výrazné zlepšení dopravní situace přinese také rozšíření Polní ulice na čtyřpruhovou. Projekt kombinuje novostavby a rekonstrukce nynějších komunikací v celkové délce 1455 metrů.

Podle náměstka primátora Michala Záchy (ODS) je prioritou radnice, aby bylo město s uzavřením tahu co nejvíce průjezdné. „Víme, že když se zavře křižovatka u galerie, je tady dopravní kolaps. My neumíme vyřešit situaci v Přerově tak, že bude plynulý provoz a nebudou se vytvářet kolony. Jde především o to, aby se tady nemotaly po Velké Dlážce kamiony," řekl Zácha.

Uzavřeno od Olomoucké po MOLku

Frekventovaná Polní ulice, důležitý tah na trase Olomouc - Zlín, který odvádí dopravu z města, bude zcela uzavřena kvůli stavbě mimoúrovňového křížení s železnicí v přerovské části Předmostí. Uzavření se předpokládá v místech od křižovatky s ulicemi Olomoucká, Lipnická a Velká Dlážka až po čerpací stanici MOL v Polní ulici.

Dopravní zátěž čeká ve městě především ulice Velká Dlážka, Velké Novosady a nábřeží E. Beneše, kam bude směřovat osobní doprava. Tyto komunikace bývají v dopravní špičce přetížené denně a tvoří se zde kolony. „Snažili jsme se dlouho stavbaře přesvědčit, aby byla doprava v Polní ulici alespoň jednosměrná. Ale přední je bezpečnost, kvůli stavbě by došlo k ohrožení jedoucích aut, uzavírka musí být," doplnil náměstek Zácha.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky ČR, správa, automobilová, stavby, MHD, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.