pátek 26. dubna 2024 Oto

Přerov čeká dopravní kolaps, zakáže na Dlážce od neděle parkovat

Nasazením městských policistů, městskou hromadnou dopravou zdarma i úpravou semaforů bude přerovská radnice čelit obrovským dopravním komplikacím po uzavření jednoho z hlavních tahů ve městě, ulice Polní. Tah, po kterém denně projede 15.000 vozidel, se uzavře v pondělí na téměř čtyři měsíce kvůli stavbě mimoúrovňového křížení se železnicí. Už od neděle bude platit zákaz parkování v ulici Velká Dlážka, která se stane po uzavření tahu jednou z nejvytíženějších ulic ve městě.

Přerovští strážníci budou první týden střežit dopravu a případné komplikace 24 hodin denně. Zabránit chtějí především tomu, aby do centra města vjížděly kamiony, pro které platí po celou dobu uzavírky zákaz vjezdu do města. Vydat se musí po objízdných trasách.

„Po dohodě s dopravním inspektorátem budeme zajišťovat Velkou Dlážku a příjezd do centra tak, abychom zamezili vjezdu nákladní dopravy do města. Ty, kteří nebudou respektovat dopravní značení, objížďky a zákazy vjezdu, odchytneme na Velké Dlážce a nepustíme je do centra," řekl dnes zástupce ředitele městské policie Miroslav Komínek. Řidiče hodlají policisté také za nerespektování předpisů pokutovat.

Právě na Velké Dlážce, která se tak stane jedinou silnicí pro vjezd do Přerova ve směru od Olomouce, bude od neděle zákaz parkování po obou stranách ulice. Vyhrazen zde bude totiž pruh pro autobusy a integrovaný záchranný systém. Dopravní komplikace se však očekávají i v dalších ulicích města, jako je nábřeží Edvarda Beneše, Velké Novosady či ulice Bří Hovůrkových.

Podle Komínka budou nejtěžší první dny, než si řidiči i firmy vzniknou. Největší problém bude zřejmě se zahraničními řidiči, neboť Přerov je tranzitním městem severní tangenty. „Počítáme s tím, že zasáhneme, když se někde doprava ucpe natolik, že to zůstane stát a bude potřeba ji rozpohybovat. Upravovat se budou při vjezdu od Předmostí také semafory na křižovatce. V prvním týdnu podle mých informací by měla dopravní policie křižovatku u Lidlu řídit ručně," doplnil Komínek.

Polní ulice, která je hlavním tahem na trase Olomouc - Zlín, bude uzavřena od křižovatky s ulicemi Olomoucká, Lipnická a Velká Dlážka až po čerpací stanici v Polní. Stavba, kvůli které se tah uzavře, je součástí vnitřního průtahu městem za 358 milionů korun bez DPH, který by měl po dokončení v roce 2021 dopravně odlehčit Přerovu. Jde o investici, která sníží dopravní zátěž podjezdu pod železniční tratí díky výstavbě nové dvoupruhové estakády. Výrazné zlepšení dopravní situace přinese také rozšíření Polní ulice na čtyřpruhovou. Na průtah i na dálnici čekají řidiči i obyvatelé města už dvě desítky let.

Autoři | Foto prerov.eu

Štítky správa, stavby, silnice, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.