čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Řidiči autobusu a tramvaje o kolizi u Šantovky: Stalo se to jinak, než sdělila veřejnosti policie

Kolize na tř. 17. listopadu, kdy zůstalo malé osobní auto zaklíněno mezi tramvaj a autobus, ukazuje svou novou tvář. Podle řidiče autobusu a řidičky tramvaje se celý incident odehrál úplně jinak, než tvrdila policie médiím a veřejnosti.

Luděk Mikiska, který řídil autobus, rezolutně odmítá tvrzení policejní mluvčí Terezy Neubauerové, která v prohlášení v pondělí večer uvedla, že se ridič malého osobního auta snažil vyhnout prudce brzdícímu autobusu, načež byl nucen strhnout řízení nalevo a vklínil se mezi oba dopravní prostředky.

"S tramvají jsme jeli celou dobu souběžně, vedle sebe, stejnou rychlostí. Navíc se rychlost pohybovala kolem třiceti kilometrů v hodině, více ne, protože tento úsek je velmi frekventovaný a často zde chodci přebíhají cestu. Proto si zde všichni řidiči hromadných dopravních prostředků dávají pozor. Už jen to, že mě tramvaj dojela později, je lež. Najednou se ozvala strašná rána, kouknul jsem se do zpětného zrcátka a viděl jsem to skřípnuté auto," popisuje situaci řidič autobusu Luděk Mikiska.

Podle slov řidiče následně začali ridič i řidička pomalu brzdit, aby auto mezi sebou ještě více nezdemolovali. "Vylučuji, že bych prudce zabrzdil, protože ani na vozovce nezůstaly stopy po brždění mého autobusu nebo jeho auta."

Řidička tramvaje potvrdila to samé

Lenka Loukotová, ridička tramvaje, mluvila do telefonu o stejném průběhu, jako řidič autobusu. "Oba dva jsme jeli od tržnice, kde jsme zastavili na křižovatce, protože byla červená. Takže od křižovatky u tržnice už jsme stáli vedle sebe. Jak je odbočka na Šantovku, tak tam je křížení, takže si musím přehodit výhybku a zpomalit. Řidič autobusu zpomalil taky, protože věděl, že v tomto úseku se pohybuje hodně chodců," popisuje identicky situaci Lenka Loukotová.

Podle řidičky se najednou ozvala strašná rána, v té době, kdy tramvaj i s autobusem jeli kolem 25 km/h. Vylučuje to, že by autobus prudce zabrzdil.

"Nikdo se nás na nic neptal"

Po incidentu byli na místo řidičem přivoláni policisté. "Na celou situaci se ptali jen ridiče malého osobního auta, ale ani mě, ani paní řidičku tramvaje nikdo nevyslýchal," pohoršuje se ridič autobusu. Ridička tramvaje navíc před srážkou viděla, jak řidič osobního vozu někomu mává do okýnka tramvaje, načež měl někdo z tramvaje vystrčené ruce a pozdrav mu opětoval.

Řidič autobusu je celou záležitostí velmi pohoršen, hlavně přístupem policie. "Udivuje mě, že se mě nikdo na nic nezeptal. Přístup policie mne šokuje a svými mylnými vyjádřeními už poněkolikáté vrhají neoprávněně špatný stín na řidiče hromadných dopravních prostředků." 

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Johnny Jenda

Bez pochyby je to vina ridice osobniho automobilu. Příčinou bylo nevenovani se jízdě. Tak jako ridika tramvaje uvedla mavani z okenka zapříčinilo, ze ridic osobního automobilu se ne soustředil jizde stačilo 2 sekundy,aby k nehodě doslo. Sam jsem byl řidičem autobusu 6 let MHD Olomouc a učitel autoškoly a navíc přísedící u soudu pro havarijní situace motorových vozidel v Olomouci. V letech 69-75. Co se tyka policie podle svědectví řidiče autobusu je to absolutne ne přípustný akt policie jak se k tomuto závažnému pripadu postavila. Melo by proběhnout karne řízení s policií.

středa, 20. května 2015, 11:25

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.