čtvrtek 28. března 2024 Soňa

Na Werichově ulici přibyla nová parkovací místa

Desítky nových parkovacích míst budou mít už za pár dní k dispozici lidé ve Werichově ulici v městské části Nové Sady. Olomoucká sídliště pociťují nedostatek parkovacích kapacit dlouhodobě, každá nová plocha proto znamená výraznou úlevu a zlepšení situace s parkováním. Stavební firma navíc dokázala stavbu dokončit rychleji, než se původně plánovalo.

„Považuji to za velmi dobrou zprávu především pro obyvatele tohoto lidnatého sídliště, kde je dlouhodobě velmi obtížné najít místo k zaparkování. Více než čtyřicet regulérních parkovacích míst je kapacita, kterou už lidé opravdu pocítí,“ konstatoval olomoucký primátor Antonín Staněk při pondělní návštěvě dokončovaného parkoviště. Čtyřicet čtyři parkovacích míst zahrnuje také tři vyhrazená stání pro zdravotně handicapované. Kromě toho bude možné využívat ještě devět podélných stání před domy.

„Stavba obnášela nejen přípravu samotných parkovacích míst, ale také úpravu celého prostoru včetně veřejné zeleně a infrastruktury,“ uvedl investiční náměstek Jaromír Czmero. „Stavbu se podařilo uspíšit, protože původní termín dokončení byl 1. června. Samotná kolaudace se uskuteční ve čtvrtek 21. května a poté bude parkoviště předáno do veřejného užívání,“ doplnil náměstek Czmero.

Stavební práce zahrnovaly obnovu kanalizačních vpustí, veřejného osvětlení, uprostřed parkoviště přibyl dělící pás se zelení. Změnilo se také umístění kontejnerů na odpad, z prostoru zmizely staré betonové zídky. „Stavba probíhala bez větších problémů. Obtížnější byla jen organizace pěší dopravy v prostoru staveniště,“ popsal průběh stavby oblastní ředitel společnosti Strabag Ladislav Jančík. „V průběhu stavby jsme na stavbě museli přemísťovat koridory, které byly určeny pro pěší, aby pohyb chodců nebyl v rozporu s potřebami probíhající stavby,“ vysvětlil.

V lokalitě částečně parkovali řidiči i dříve, tehdy se ale nejednalo o regulérní parkoviště, a navíc zde nebyla vyznačená parkovací stání. „V důsledku toho pak vznikaly dopravní komplikace například při průjezdu vozů integrovaného záchranného systému. Právě to nyní dokončená investice vyřeší a zamezí vzniku podobných nebezpečných a nepředvídatelných situací,“ ocenil primátor Antonín Staněk.

Konečné náklady na stavbu jsou 2,8 milionu korun, přičemž část z nich pokryla dotace z Integrovaného operačního programu.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.