sobota 27. dubna 2024 Jaroslav

Řidič v Olomouci ujížděl policejní hlídce. Má čtyři zákazy řízení

Včera krátce po patnácté hodině si policejní hlídka, která prováděla hlídkovou činnost v ulici Sokolská v Olomouci, všimla projíždějícího auta značky Peugeot, které mělo dvě odlišné registrační značky a zjevně nesplňovalo technické podmínky pro provoz na pozemních komunikacích. Policisté chtěli auto zastavit, ale řidič se rozhodl policejní hlídce ujet.

Policisté se za použití světelného a zvukového výstražného zařízení za vozidlem rozjeli. „Řidič začal s vozidlem ujíždět, na ulici Legionářské nerespektoval dopravní značení a měl projet přes křižovatku třídy Svobody a ulice Legionářské v době, kdy na světelném signalizačním zařízení svítilo červené světlo. Stejným způsobem měl projet i přes další semafor u přechodu pro chodce. U dalšího ze světelných signalizačních zařízení v křižovatce třídy Svobody a ulice Havlíčkova, kde na tříbarevné soustavě svítilo také červené světlo, pak mělo vozidlo Peugeot, z prozatím přesně nezjištěných příčin vjet mezi vozidla, nacházející se v obou jízdních pruzích, která stála na křižovatce z důvodu červeného signálu na světelném signalizačním zařízení," popsala policejní mluvčí Irena Urbánková.

Řidič nechtěl ani po výzvě policistů opustit vozidlo a snažil se přesunout na zadní místo spolujezdce. Nakonec byl za použití donucovacích prostředků zadržen a umístěn do policejní cely.

Devětadvacetiletý muž z Olomoucka během své jízdy jel na červenou, vjížděl do protisměru a vjížděl na tramvajové koleje. Dechová zkouška i test na drogy dopadly negativně. Muž měl však uloženy čtyři platné zákazy řízení, a to až do roku 2021. O řidičský průkaz přišel kvůli bodovému hodnocení.

Obě rozdílné registrační značky, které byly na autě, patřily zcela jiným vozidlům. „Kde tyto značky řidič získal, je předmětem dalšího šetření. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob, došlo pouze k úniku provozních kapalin a ke hmotné škodě na vozidlech. Ta je předmětem dalšího šetření," uvedla mluvčí.

Nyní probíhají další úkony trestního řízení. Řidič je podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na dva roky, a přestupků na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu.

Foto PČR

Štítky ujížděl, policie, technický stav, Olomouc

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.