pátek 29. března 2024 Taťána

V Olomouci se bude vinout nová část Jantarové cyklostezky

Nová část mezinárodní Jantarové cyklostrasy vyrůstá v Olomouci. Tento úsek stezky povede cyklisty z centra města na východní okraj Olomouce.

Stavba části cyklostezky v délce jeden a čtvrt kilometru začala v červnu a naváže na již dříve vybudovanou část Jantarové stezky, vedoucí do Bystrovan. Stavební práce dočasně omezí na jednom úseku stávající cyklostezky i samotné cyklisty.

„Projekt je v souladu s Územní studií rozvoje cyklistické dopravy Olomouckého kraje. Jedná se o zkvalitnění Jantarové stezky vedoucí z Olomouce do Velké Bystřice a dále do Moravskoslezského kraje,“ uvedl investiční náměstek Jaromír Czmero. Cyklostezka povede cyklisty po levém břehu Bystřice. „Je to klidná část této lokality, pro vybudování cyklostezky velmi vhodná,“ doplnil cyklokoordinátor Stanislav Losert.

Jantarová stezka je v této lokalitě rozdělena na dvě části. Na první se část se zpracovává projektová dokumentace a druhá se v současné době realizuje,“ upřesnil náměstek Jaromír Czmero. Obě části v budoucnu propojí stávající cyklostezku mezi ulicemi Jeremenkovou a ulicí U ambulatoria s cyklostezkou do Bystrovan, která začíná na rozhraní ulic Libušina a Pavelkova. Nyní zahájená etapa postupuje od lávky pro pěší, (spojnice ulic Lermontovova, Bystrovanská, Libušina a Prokopa Holého), a končí u silničního mostu přes Bystřici, v ulici J. V. Pavelky. Zde se napojuje na již existující cyklostezku do Bystrovan. „Jakmile bude dokončena i druhá etapa nové části cyklostezky, dostanou se cyklisté pohodlně a bezpečně k ulici U ambulatoria, aniž by museli přejíždět frekventovanou Hodolanskou ulici,“ vysvětlil cyklokoordinátor Stanislav Losert. „Druhá etapa je nyní ve fázi projekční přípravy, její dokončení dlouho brzdilo řešení majetkoprávních záležitostí,“ doplnil.

Délka nyní budované části je 1 250 metrů, šířka je 3 metry. V místě křížení s ulicí Pavelkovou bude vybudovaný přejezd pro cyklisty, na konci mostu se stezka obloukem napojí na stávající stezku, kde bude v oblouku rozšířena na 3,45 metru, napojení na stezku do Bystrovan bude mít šířku 2,4 metru. Právě zde budou probíhat nejnáročnější stavební práce – na vnitřní straně oblouku bude vybudován násyp tělesa, ukončený nízkou opěrnou zídkou. „Z důvodu velkého provozu cyklistů v tomto kritickém místě prosíme všechny, aby v tomto místě dbali na svou osobní bezpečnost, používali provizorní chodník, případně raději sesedli z kola, protože se pohybují v prostoru stavby,“ vzkázal cyklokoordinátor Losert.

Stavba první části cyklostezky má být dokončena letos v říjnu, náklady jsou 4 410 548 korun, město využije dotaci z Regionálního operačního programu Střední Morava.

Dobudování cyklostezky nadregionálního významu je pro Olomouc klíčové. Jantarová stezka, která nese jméno pověstné obchodní cesty sloužící k transportu jantaru, protíná celou Evropu od severu k jihu (Krakov – Morava – Vídeň) a je součástí celoevropské sítě cyklotras Eurovelo.

Zdroj: olomouc.eu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.