středa 24. dubna 2024 Jiří

Příští týden začne stavba obchvatu Prostějova za 400 milionů. Některé pozemky byly vyvlastněny

Dělníci příští týden zahájí stavbu dlouho plánovaného severního obchvatu Prostějova, který odvede značnou část dopravy z přetíženého centra města. Řekl to náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal (ANO). Stavební práce oproti původnímu plánu začnou kvůli archeologickému průzkumu s několikatýdenním zpožděním. Severní obchvat Prostějova má stát zhruba 400 milionů korun.

Obchvat Prostějova je důležitý pro odklon dopravy z centra města, kterým denně projíždějí tisíce automobilů. Centrum Prostějova patří dlouhodobě k místům s nejhorším stavem ovzduší v regionu.

Slavnostní zahájení stavby obchvatu Prostějova je naplánováno na úterý. „Stavba bude trvat 32 měsíců. Investorem je Krajský úřad Olomouckého kraje a město Prostějov se na tomto projektu spolupodílí jak finančně, tak technicky. Na projekt je čerpána dotace ve výši 300 milionů korun," uvedl Rozehnal.

Zahájení stavby obchvatu bylo podle Rozehnala posunuto na srpen kvůli archeologickému průzkumu v jeho okolí. Díky odložení termínu mohli zemědělci bez problémů sklidit obilí z okolních polí.

Severní obchvat Prostějova bude měřit více než tři kilometry. Jeho trasa povede od obchodní zóny nedaleko dálnice směrem na západ až k hlavní silnici na Konici. Pozemky pro stavbu obchvatu postupně vykupoval Olomoucký kraj i prostějovská radnice. Jednání s majiteli parcel byla náročná a některé pozemky musely být nakonec vyvlastněny.

Autoři | Foto prostejov.eu

Štítky ČR, stavby, silnice, správa, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.