pátek 29. března 2024 Taťána

PŘEHLED: Olomouc sníží počet aut v historickém centru značkami i novými zátarasy

Změnou dopravních značek, uzavřením úzkých cest i zátarasy chce olomoucká radnice snížit počet aut v historickém centru města. Radnice si od série dopravních opatření slibuje větší bezpečnost lidí v pěší zóně, přes kterou nyní denně projíždí značný počet aut. První opatření by měla v centru Olomouce začít platit příští rok.

Město plánuje změnu dopravního značení, směru provozu v některých jednosměrných ulicích či uzavření úzkých cest pro automobilovou dopravu. Na příjezdových cestách do pěší zóny mají být instalovány fyzické zábrany, o jejichž podobě ještě není rozhodnuto. „Cílem opatření je hlavně zabránit tomu, aby centrum fungovalo jako zkratka pro tranzitní dopravu. Chceme udělat centrum města bezpečnější a z hlediska dopravy klidnější," uvedl náměstek primátora Martin Major.

Opatření podle něj nezkomplikují život lidem bydlícím v centru Olomouce a živnostníkům, kteří tam mají své provozovny. Radnice si už dříve nechala zpracovat studii, ze které chystané změny v organizaci dopravy v centru Olomouce vycházejí. Podle dopravního průzkumu se některé ulice v centru města nyní využívají pro tranzitní dopravu, což se týká hlavně ulic Pekařská, Denisova a Pavelčákova.

V centru Olomouce podle radních také často parkují vozidla taxislužby, některé automobily pěší zónou rychle projíždějí a řidiči někdy zneužívají statusu zásobování pro zbytečný průjezd přes celou pěší zónu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, automobilová, správa, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.