sobota 20. dubna 2024 Marcela

O víkendu se na Olomoucku řídilo pod vlivem, alkohol konzumovali i cyklisté

Hned několik řidičů, kteří usedli za volant či na jízdní kolo pod vlivem alkoholu, přistihli policisté územního odboru Olomouc. Alkohol před jízdou požili i cyklisté.

V sobotu 31. 8. 2019, kolem půl třetí v noci, kontrolovali policisté na ulici Heydukova v Olomouci nákladní motorové vozidlo Renault Master. U  čtyřiašedesátiletého řidiče provedli orientační dechovou zkoušku a naměřili mu kolem 2 promile alkoholu v dechu. Zadrželi mu řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Muž je tak nyní podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí, mimo jiné, trest odnětí svobody až na jeden rok. 

Téhož dne, kolem půl deváté ráno, kontrolovali policisté v Litovli osobní motorové vozidlo Renault Clio. U jednačtyřicetiletého řidiče provedli orientační dechovou zkoušku a naměřili mu přes 0,6 promile alkoholu v dechu, opakovanými dechovými zkouškami přes 0,5 promile alkoholu v dechu. Řidič se po poučení dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření, spojenému s odběrem biologického materiálu v nemocnici. Policisté mu další jízdu zakázali. Řidičský průkaz mu zatím zadržen nebyl. Řidič je tak podezřelý z přestupku na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. 

Ze stejného přestupku je podezřelý také dvaceti pětiletý řidič osobního vozidla Škoda Felicia, kterého kontrolovali policisté v sobotu 31. 8. 2019, kolem půl jedenácté dopoledne, v obci Příkazy. Orientační dechovou zkoušku mu naměřili přes 0,7 promile alkoholu v dechu, opakovanou dechovou zkouškou přes 0,8 promile alkoholu v dechu. Zadrželi mu řidičský průkaz a zakázali další jízdu. 

Téhož dne, kolem půl druhé odpoledne, kontrolovali policisté na ulici Hamerská v Olomouci čtyřiapadesátiletého řidiče osobního vozidla Škoda Superb. Provedli u něj orientační dechovou zkoušku a naměřili mu lehce přes 0,5 promile alkoholu v dechu. Řidič s naměřenými hodnotami nesouhlasil a dobrovolně se podrobil lékařskému vyšetření, spojenému s odběrem biologického materiálu v nemocnici. Řidičský průkaz mu zatím zadržen nebyl. I tento řidič je nyní podezřelý z přestupku na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. 

Dalším je čtyřicetiletý cyklista, kterého kontrolovali policisté v neděli 1. 9. 2019, krátce před jednou hodinou v noci na ulici Wolkerova v Olomouci. Policisty zaujal nejistou jízdou na jízdním kole a také tím, že jel po chodníku. Orientační dechovou zkouškou mu naměřili kolem 1,7 promile alkoholu v dechu. Cyklista je nyní podezřelý z přestupku na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. 

Ve stejném čase a na stejném místě kontrolovali policisté také dalšího sedmatřicetiletého cyklistu. I on je zaujal nejistou jízdou na jízdním kole a jízdou po chodníku. Orientační dechovou zkouškou mu naměřili kolem 1,4 promile alkoholu v dechu. I tento cyklista je nyní podezřelý z přestupku na úseku bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. 

V neděli 1. 9. 2019, krátce po poledni, jsme přijali oznámení o dopravní nehodě na ulici Litovelská v Uničově. Osobní vozidla Škoda, řízené devětapadesátiletým cizincem, zde z prozatím přesně nezjištěných příčin zezadu narazilo do řidičky jedoucí před vozidlem stejným směrem. Přivolaní policisté provedli u obou účastníků orientační dechové zkoušky. U řidičky byla negativní, zato řidiči naměřili lehce přes 2,5 promile alkoholu v dechu, opakovanou dechovou zkouškou lehce přes 2,7 promile alkoholu v dechu. Řidič byl na základě lékařského vyšetření umístěn na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění. Při nehodě nedošlo ke zranění osob, hmotná škoda je odhadována na předběžně 55 000 korun. Příčiny a okolnosti nehody jsou v šetření. Řidič je nyní podezřelý z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který mu, v případě prokázání viny a odsouzení, hrozí, mimo jiné, trest odnětí svobody až na tři roky. 

Tisková zpráva

Štítky alkohol, olomoucko, cyklisté

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.