sobota 20. dubna 2024 Marcela

Základní jízdenka na MHD v Olomouci zdraží na 18 korun. Celoroční bude stát 2950 korun

Zvýšení ceny základní jízdenky na městskou hromadnou dopravu v Olomouci o čtyři koruny na 18 korun při současném snížení ceny celoročního kupónu z 3200 korun na 2950 korun schválila městská rada. Úprava cen jízdného má v olomoucké MHD začít platit od 1.dubna příštího roku. Informaci na dotaz potvrdil předseda dozorčí rady Dopravního podniku města Olomouce (DPMO) Josef Kaštil. Město cenu základní jízdenky na MHD naposledy zvýšilo roce 2011, a to o dvě koruny na 14 korun.

Radnice podrobnosti o úpravě jízdného zveřejní dnes. Ceny mají podle Kaštila zlevnit jízdné pravidelným cestujícím, kteří při jízdě tramvajemi a autobusy v Olomouci používají roční kupóny. Cena SMS jízdenky, kterou lidé kupují prostřednictvím mobilních telefonů, zůstane zachována na současných 18 korunách.

Hledá se dodavatel validátorů na platbu kartou

Dozorčí rada DPMO zároveň schválila veřejnou soutěž na dodavatele validátorů do tramvají a autobusů, které umožní platbu jízdného kartou. Díky této technologii budou moci být zavedeny jízdenky se zkrácenou dobou platnosti. Uvažuje se o desetiminutové platnosti, přičemž tento jízdní doklad by stál 14 korun. Základní jízdenka, která nyní přijde na 14 korun, má platnost 40 minut v pracovní dny a 60 minut v ostatní dny.

DPMO, jehož stoprocentním vlastníkem je město Olomouc, loni druhým rokem po sobě přepravil více lidí. Zatímco předloni tramvaje a autobusy DPMO měly na svém kontě 55,862 milionu cestujících, loni jich bylo 57,501 milionu.

Vedení DPMO ve výroční zprávě rostoucí počet cestujících přičetlo mimo jiné změnám cen jízdného. Senioři ve věku mezi 65 až 70 lety měli loni v olomoucké MHD 50procentní slevu z běžného časového jízdného a od 70 let jim pak stačil dvacetikorunový roční poplatek.

Zavedena byla také zvýhodněná roční jízdenka v hodnotě 3200 korun, její zlevněná varianta za 1600 korun a desetiměsíční zlevněná jízdenka pro studenty za 1350 korun. Od letošního července můžou senioři městskou hromadnou dopravou v Olomouci cestovat zcela zdarma. K jízdě tramvajemi a autobusy MHD jim stačí osobní doklad.

68 tramvají a 78 autobusů

Na konci loňského roku DPMO vlastnil 68 tramvají a 78 autobusů. Vozový park postupně modernizuje a zvyšuje počet nízkopodlažních vozidel. Pořídil také první elektrobus. DPMO v Olomouci provozuje sedm tramvajových a 25 autobusových linek.

Autoři | Foto Martin Blaťák, facebook Dopravní podnik města Olomouce, a.s.

Štítky ČR, MHD, správa, peníze, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.