pondělí 29. dubna 2024 Robert

Rekola olomouckým cyklistům pomohou najít ideální řešení

Sdílená kola jsou pro olomoucké cyklisty dostupná už pátým rokem. Společnost Rekola, provozující služby bikesharingu, nabízí ve městě k zapůjčení už sto jízdních kol. Jsou to růžově natřená kola rozmístěná po městě. Lidé si je mohou vypůjčit na krátké cesty po Olomouci. „My jsme se nyní s firmou Rekola dohodli na další konkrétní spolupráci, která přinese ve výsledku prospěch všem cyklistům, tedy i těm, kteří jezdí výhradně na svých kolech a sdílené bicykly je nezajímají,“ řekl náměstek primátora Matouš Pelikán.

Radnice využívá informace, které firma získá při propůjčení kola. Rekola dávají informace městu o výpůjčkách a vraceních kol, zároveň mapují i trasy, kudy cyklisté často jezdí. „My pak tyto informace využíváme při stanovování vhodných lokalit, kam umístit nové cyklostojany. Tato spolupráce se osvědčila ke spokojenosti cyklistické veřejnosti,“ zhodnotil Matouš Pelikán. Město má zájem získat co nejvíce dat, aby je mohlo prakticky využít.

Zájem má zejména o taková data, která by mohla posloužit k plánování cyklostezek, úpravám křižovatek či zvýšení bezpečnosti dopravy v Olomouci. Jedná se o dopravní analýzu pohybu cyklistů, kteří využívají službu Rekola z dat o provozu sdílených kol a návrhů opatření. Analýza by sloužila oprávněným pracovníkům při aktualizaci Cyklogenerelu města Olomouce. Zároveň by mohla pomoci v plánování dalších investičních akcí, například cyklostezek, či umísťování stojanů pro kola. Rekola dodají i starší data o pohybu cyklistů po městě. Ty bude město moci poskytovat jako tzv. "otevřená data" třetím stranám.

Téma projednávala komise pro Smart City a informační technologie. Ta doporučila navrženou smlouvu uzavřít. Radní tomuto doporučení vyhověli a smlouvu na včerejším jednání schválili. Podle předběžné dohody bude tento balík dat stát radnici přes 326 tisíc korun včetně daně.

Systém Rekola se v Olomouci postupně zdokonaluje. Počet kol se navýšil ze čtyřiceti na sto, připravuje také jednorázové vypůjčení kola vhodné pro turisty a osazení růžových kol systémem GPS tracking. „Rádi bychom se společností Rekola spolupracovali i na dalších akcích, připravujeme například projekt, který by propojil služby této společnosti a Dopravního podniku města Olomouc,“ dodal náměstek Pelikán.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Wittka

Štítky Rekola, bikesharing, radnice, data, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.