pátek 17. května 2024 Aneta

V Olomouci začala příprava na výstavbu další cyklostezky. Povede kolem Bystřice

V městské části Bělidla se rozjela příprava na výstavbu další etapy Jantarové cyklostezky. Povede po břehu řeky Bystřice a cyklisty dovede na už hotový úsek stezky, která vede do Bystrovan. V úseku mezi ulicemi Hodolanská a Libušina se aktuálně začalo s její přípravou, stavět se má v příštím roce.

Přípravě na výstavbu cyklostezky předcházejí nutné předložky inženýrských sítí a kácení dřevin. „Kácení bylo nutné provést v předstihu před realizací stezky. Důvodem je období podzimního přeletu netopýrů, takže zásah do porostu je možné udělat pouze v termínu od poloviny září do konce října,“ vysvětluje vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka. Na kácení byla vydaná potřebná povolení, která byla řádně projednána s odborem životního prostředí, a dohlíží na něj biologický dozor. „K odstranění byla vyčleněna pouze nejnutnější část dřevin a předcházela tomu jejich podrobná inventarizace,“ doplnil Petr Loyka s tím, že na práce dohlíží i technický dozor projektanta.

Dobudování cyklostezky nadregionálního významu je pro Olomouc klíčové. Jantarová stezka, která nese jméno pověstné obchodní cesty sloužící k transportu jantaru, protíná celou Evropu od severu k jihu (Krakov – Morava – Vídeň) a je součástí celoevropské sítě cyklotras Eurovelo.

Více než 700 metrů cyklostezky se má postavit příští rok. Zmíněná část Jantarové cyklostezky je zařazena do rozpočtu města na rok 2020 a už má i platné stavební povolení. Na výstavbu je vyčleněno více než 5 milionů z vlastních zdrojů města, zbytek má pokrýt předpokládaná dotace ve výši zhruba 8 milionů korun, o kterou už město požádalo.

Cyklisty stezka povede po levém břehu řeky Bystřice, v úseku od ulice U Ambulatoria po lávku přes Bystřici až na konec ulice Lermontovovy. V tomto místě se napojí na hotovou část Jantarové stezky postavenou v roce 2015. „Jde o další důležitou část, která propojí centrum města a po celé délce řeky Bystřice dovede cyklisty až do Bystrovan. A co je důležité, vyřeší i nebezpečné přejíždění frekventované silnice u tzv. myší díry, protože pod Hodolanskou ulicí povede podjezdem,“ zdůraznil investiční náměstek primátora Martin Major.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Pixabay.com | Zdroj olomouc.eu

Štítky cyklostezka, stavba, Bystřice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.