sobota 20. dubna 2024 Marcela

Olomoučtí radní jsou nespokojeni s rychlým zrušením přechodů v Hodolanech, chtějí nové

Na rozhodnutí dopravní policie před pár dny zmizely z Hodolanské ulice všechny přechody. To se ale nelíbí olomouckým radním, kteří si jsou vědomi toho, že přes rušnou Hodolanskou ulici denně přechází stovky lidí.

"Zpráva o aktuální situaci v Hodolanské ulici mě velmi znepokojila. Zejména zrušení přechodu u základní školy považuji za nezodpovědnost a hazard se životy občanů. Obracejí se jich na mě kvůli tomu desítky," uvedl primátor Antonín Staněk.

Primátor také zkritizoval Ředitelství silnic a dálnic za to, že jako vlastník komunikace v Hodolanech neinformovalo o termínu odstranění přechodů radnici. Například v ulici Střední Novosadská mohlo město při včasném informování sjednal rychlou nápravu.

"Snažíme se s policií na toto téma intenzivně komunikovat a koordinovat své kroky. O to více nás zarazilo nečekané zrušení hned několika přechodů v Hodolanech, které využívají denně stovky Olomoučanů. V místě, kde se nachází základní škola, to způsobí velkou komplikaci zejména v souvislosti s blížícím se začátkem školního roku," upozornil Staněk.

Na dopravu teď budou v místech zrušených přechodů dohlížet strážníci městské policie. Na začátku školního roku se také zaměří na dopravu v době před začátkem a koncem vyučování.

Radní zároveň zahájí přípravu stavby nových přechodů. "Na úterý 18. srpna svolává odbor investic a odbor dopravy magistrátu pracovní jednání, kam jsou přizváni také zástupci dopravního inspektorátu policie. Budeme řešit možnosti zkrácení projekční přípravy aktuálně zrušených přechodů," uvedl radní Filip Žáček.

Ve městě je v současné době na dvacet přechodů, které nevyhovují normám. Jejich seznam radnici předložila dopravní policie v únoru. Vedení města s tímto seznamem však nesouhlasilo a obrátilo se na právníky. Zároveň zahájilo projektovou dokumentaci na vytvoření nových přechodů či úpravu těch stávajících.

Rekonstruovat všechny přechody, které neodpovídají normám, ale město nestíhá v takovém tempu, v jakém na ně policisté upozorňují. Kromě přechodu na Střední Novosadské a Hodolanské ulici se radnice bude přednostně snažit vyřešit také nový přechod u autobusové zastávky poblíž Klášterního Hradiska.

Délka přechodů ve městě podle nových předpisů například nesmí přesáhnout sedm metrů a místa pro bezpečný přechod silnice musí být přehledná a dostatečně osvětlena. Některé přechody musí být také uprostřed vozovky rozděleny ostrůvkem.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.