pondělí 29. dubna 2024 Robert

Oprava silnice z Lipníku po hranici kraje stála 175 milionů korun

Bezpečněji projedou díky dokončené rekonstrukci řidiči po bezmála sedmikilometrovém úseku silnice II/437 z Lipníku nad Bečvou po hranici Zlínského kraje. Před opravou byla v havarijním stavu. Rekonstrukce důležité komunikace stála 175 milionů korun, z toho 144 milionů korun pokryla dotace z evropských fondů. Novinářům to dnes při slavnostním otevření opravené silnice řekl hejtmanův náměstek Jan Zahradníček.

„Je to tady hlavní tah na Zlínský kraj, na Bystřici pod Hostýnem. Myslím, že to (opravu silnice) ocení řidiči obou těchto krajů. Doprava je tady obrovská a navíc se tady převáží velké množství kameniva z nedalekého lomu na stavbu dálnice a podobně," uvedl Zahradníček.

Podle starosty Lipníku nad Bečvou Miloslava Přikryla rekonstrukce zvýšila bezpečnost dopravy ve městě a okolí. „V lipenské části na ulici Smetanova dlouhodobě probíhá významná přeprava kameniva z blízkého lomu a komunikace byla dlouhodobě poškozována," uvedl.

Díky rekonstrukci silnice se podle Přikryla zlepšila také dopravní dostupnost nedalekého středověkého hradu Helfštýn, který stojí na kopci a je turisty vyhledávanou dominantou tohoto regionu.

Na financování opravy silnice se vedle fondů EU a Olomouckého kraje podílely i obce Lipník nad Bečvou a Oprostovice, kterými komunikace prochází. Samosprávy podle Zahradníčka financovaly například vjezdy, opravu autobusových zastávek, nové obrubníky či svodidla. Obce do rekonstrukce vložily zhruba 3,5 milionu korun.

Rekonstrukce silnice z Lipníku nad Bečvou po hranici Zlínského kraje byla zahájena v dubnu a proti původnímu plánu skončila s měsíčním předstihem.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky silnice, stavby, Lipník nad Bečvou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.