čtvrtek 16. května 2024 Přemysl

Olomouc chystá novou parkovací politiku

O tom, že parkování v Olomouci je občas pěkný horor, asi vědí všichni řidiči své. Nová parkovací studie, kterou si město nechá vypracovat v roce 2020, by mohla s tímto problémem částečně pomoci.

Cílem je vytvoření moderního strategického dokumentu, který bude řešit mobilitu ve městě komplexně ve vazbě na potřeby obyvatel, návštěvníků města i podnikatelské svéry s cílem zlepšit kvalitu života,“ řekl dnes primátor Mirek Žbánek.

Podle primátora město v současnosti nemá k dispozici žádný ucelený strategický materiál, který by se věnoval statické dopravě. Pokud tyto dokumenty existují, zpravidla jsou zaměřeny jen na jeden problém bez konkrétní návaznosti na celek. Jejich vznik navíc nebyl nijak projednáván s veřejností, pouze s odborníky na danou problematiku.

Velká část dokumentů byla pořízena již před značnou dobou a již zcela nereflektuje stávající problémy a požadavky ve městě. „Jedním z hlavních důvodů pro pořízení parkovací politiky jsou problémy s parkováním na sídlištích, která byla budována převážně v osmdesátých letech pro zcela odlišný stupeň dopravy. Podobně je tomu v případě developerských projektů, kde jsou předem rozprodána všechna parkovací místa,“ řekl náměstek primátora Martin Major. Za specifické považuje rovněž parkovací podmínky v centru města a jeho nejbližším okolí.

Pořízením parkovacího plánu se město chce poučit ze situace v Praze a Brně, aby neopakovalo stejné chyby. „Parkovací politiku zpracuje pro celé území města externí firma, předejdeme tím určité předpojatosti a možnému zkreslenému pohledu uvnitř magistrátu,“ řekl Žbánek.

Pořízení dokumentu včetně analytické a návrhové části zabere celý rok 2020 a přijde na milion korun.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva

Štítky Olomouc, parkování, plán, 2020

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.