neděle 5. května 2024 Klaudie

V roce 2020 čekají Olomoucký kraj investice, ale i dopravní omezení

Krajské město Olomouc čeká v příštím roce stavba nové tramvajové trati i další omezení v dopravě kvůli protipovodňovým stavbám. Doprava bude příští rok hlavním tématem i pro Přerov, který čeká na prodloužení D1, které by odvedlo auta ven z města. Úsek se sice v příštím roce stavět nebude, pokračovat se však bude ve stavbě mimoúrovňového křížení v Předmostí. Investovat budou v roce 2020 i další města v Olomouckém kraji, například Šumperk chystá rekonstrukci autobusového nádraží a dokončí opravu bazénu.

V Olomouci by příští rok měla být zahájena dlouho plánovaná stavba další části tramvajové trati na sídlišti Nové Sady. Více než kilometr dlouhá druhá část tuto tramvajovou trať prodlouží z konečné zastávky Trnkova do Zikovy a Schweitzerovy ulice. Odhadovaná cena zakázky bez DPH činila bezmála 390 milionů korun, přičemž 85 procent investice má pokrýt dotace z evropských fondů. Tendr vypsala radnice v létě.

Olomoučany zřejmě nejvíce zasáhne od jara dopravní omezení kvůli demolici mostu na Masarykově třídě. Uzavřen bude pro veškerou dopravu včetně tramvají. „Demolice a stavba mostu bude probíhat po polovinách. To umožňuje, aby byl alespoň průchod pro chodce na Masarykově třídě zajištěn po celou dobu stavby," uvedl náměstek primátora Martin Major (ODS). Most na Masarykově třídě má být dokončen na jaře 2022. Od března příštího roku se otevře pro dopravu nový most v Komenského ulici. Oba mosty jsou součástí rozsáhlých protipovodňových staveb.

Dopravní komplikace budou přetrvávat v Přerově. Nově otevřený úsek dálnice z Lipníku situaci nezlepšil, auta stále projíždějí městem a na poslední úsek dálnice D1 z Přerova do Říkovic, který má dálniční tepnu scelit, se stále čeká. ŘSD chce stavbu zahájit nejpozději v roce 2021, kdy pro tento projekt končí výjimka z EIA o vlivu stavby na životní prostředí. Proti změně územního rozhodnutí se již odvolaly některé organizace.

V Jeseníku bude z plánovaných investic mezi nejvýznamnější patřit rekonstrukce Tyršovy ulice vedoucí z centra k vlakovému nádraží za 22 milionů korun. Stavební práce v délce přes 600 metrů začnou na jaře, stavba má být dokončena do října," řekl mluvčí radnice Richard Kapustka. Obyvatele Šumperka čeká od ledna do listopadu plánovaná přestavba autobusového nádraží za 160 milionů korun. Dokončit by se měla příští rok také rekonstrukce krytého bazénu za 155 milionů korun.

Pestrý by měl být v Olomouckém kraji kulturní program. Známy jsou již první hvězdy, které region v příštím roce navštíví. Do Olomouce přiveze festival Bounty Rock Cafe Open Air v září jednoho z nejlepších britských vokalistů Raye Wilsona, který vystřídal Phila Collinse ve skupině Genesis. Na repertoáru bude mít speciální program nazvaný Genesis Classic informovali pořadatelé. O kulturu nebude nouze ani v dalších městech. Prostějov si bude koncerty či výstavami po celý příští rok připomínat 630 let od povýšení na město. Přerované se mohou zase těšit na akce spojené s 350. výročím úmrtí Jana Amose Komenského. Novinkou bude i multiplex, který v nákupním centru Olympia chce otevřít síť slovenských multikin Cinemax.

Autoři | Foto olkraj.cz

Štítky ČR, správa, kultura, hospodářství, Olomoucký, 2020

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.