neděle 5. května 2024 Klaudie

Nehody v Olomouckém kraji mají za loňský rok tři desítky obětí. Nejtragičtější se stala u Dubu nad Moravou

Přes tři desítky obětí si vyžádaly v loňském roce nehody na silnicích Olomouckého kraje. Zemřelo 31 lidí, z toho 15 v prvním pololetí. Přesné informace policie ještě nezveřejnila. Nejtragičtější nehodou byla loni srážka čtyř aut u Dubu nad Moravou na Olomoucku, při které zemřeli tři lidé. V porovnání s předchozím rokem jde zhruba o stejný počet, tehdy zemřelo na silnicích 35 lidí.

O prázdninách zemřelo na silnicích šest lidí, statistiky navýšila tragická nehoda dvou dodávek a dvou osobních aut u Dubu nad Moravou 11. července. Kromě třech obětí bylo tehdy dalších pět lidí zraněno. Statistiky obětí zvýšily loni také tři nehody, při kterých zemřeli vždy dva lidé. Na začátku června u Kokor na Přerovsku to byli řidiči dvou osobních aut. Dvě oběti měla také březnová nehoda auta v Jeseníku, který čelně narazil do stromu. V polovině září zemřely po střetu s autem také dvě mladé dívky na periferii Přerova.

Nejvíce se loni umíralo u Kokor na Přerovsku, tah mezi Olomoucí a Přerovem se tak zařadil mezi úseky s nejvážnějšími nehodami v Olomouckém kraji. Kromě červnové nehody zde zemřel na konci září osmadvacetiletý řidič osobního auta. Nehoda se stala na rovném úseku mezi Přerovem a Kokorami před odbočkou na Žeravice. V polovině prosince výčet tragických nehod uzavřel u této obce osmapadesátiletý řidič osobního auta, který vjel do protisměru, kde se čelně střetl s nákladní soupravou. Zemřel na místě. Šlo zároveň o poslední tragickou nehodu v loňském roce.

Na silnicích loni umírali také motorkáři. Naposledy to bylo na konci září u Bílé Lhoty na Olomoucku, další motorkář zemřel o několik dní dříve mezi Loučnou nad Desnou a Červenohorským sedlem. První letošní obětí byl osmatřicetiletý motocyklista, který v květnu zemřel po střetu s autem v Přerově. Na začátku července zemřel osmnáctiletý řidič motocyklu po srážce s osobním automobilem mezi obcemi Rozstání a Otinoves na Prostějovsku. Na konci srpna to byl motorkář v České Vsi na Jesenicku.

Umírali také chodci. Kromě dvou dívek v Přerově, které přebíhaly v létě večer frekventovanou cestu na okraji Přerova, zemřela v březnu žena, kterou srazilo auto na silnici mezi Šternberkem a Olomoucí. V dubnu zemřela seniorka v Zábřehu na Šumpersku, kde ji srazilo nákladní auto. Na začátku září v Hranicích na Přerovsku zase muž, který zřejmě ležel na vozovce a přejelo ho nákladní auto. Obdobný scénář měla říjnová nehoda v Přáslavicích na Olomoucku, kde zemřel jednatřicetiletý muž po střetu s osobním autem. Ve chvíli, kdy jej auto přejelo, ležel na silnici. Na konci října mezi Určicemi a Prostějovem zemřel jednašedesátiletý muž, kterého srazilo osobní auto. Do chodce bez reflexních doplňků vozidlo narazilo v zatáčce.

Předloni zemřelo v Olomouckém kraji na silnicích 35 lidí. Je to v meziročním srovnání o 11 obětí více. Zvýšil se i počet nehod, a to o devět desítek na 5251, uvedlo tehdy vedení dopravní policie. Na statistikách se tehdy rovněž podepsaly i nehody s více oběťmi, nejtragičtější se stala v červenci 2018, kdy zemřeli čtyři lidé.

Autoři | Foto HZSOL

Štítky nehoda, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.