pátek 29. března 2024 Taťána

Z cisterny unikl v délce jednoho kilometru na silnici naftalen, silnice je uzavřena

V Přerově dnes dopoledne unikl z projíždějící cisterny v délce jednoho kilometru na třídě 17. listopadu tekutý naftalen. Nebezpečná látka však po dopadu na silnici ztuhla. Jedna z hlavních dopravních tepen města musela být uzavřena, bude se od látky čistit.

ČTK to řekli mluvčí hasičů a policie. O události informovala prostřednictvím SMS zpráv a webových stránek své obyvatele také radnice. Lidem doporučuje, aby se v této části města zbytečně nepohybovali a nevětrali.

Naftalen z cisterny vytekl po 09:00, látka leží na silnici mezi kruhovými objezdy. Pokryla třídu 17. listopadu v úseku od křižovatky směrem na Žerotínovo náměstí až po křižovatku s Želatovskou ulicí. "Kapalná forma této látky je nebezpečná, avšak poté, co dopadla na silnici, ztuhla a nebezpečná by již být neměla. Vznikla z ní krusta, která pokrývá komunikaci o délce jednoho kilometru," uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Hasiči nyní ve spolupráci s odborníky ze životního prostředí a s dalšími specialisty řeší, jak látku z komunikace odstranit. Tah museli policisté uzavřít. "V této chvíli jsou na místě hasiči, kteří budou čistit komunikaci, a pracovníci odboru životního prostředí," uvedla mluvčí policie Irena Urbánková.

Magistrát rozeslal obyvatelům kvůli událostí varovné SMS zprávy. "Jde o silně zapáchající látku. Množství není ve zdraví škodlivých koncentracích. Obyvatelstvu na uvedených ulicích se doporučuje nevětrat a omezit na nich pohyb," stojí v SMS zprávě města.

Naftalen je těkavá, hořlavá, zdraví škodlivá látka se slabě narkotickými účinky. V domácnostech se naftalen nejvíce používá jako vykuřovací prostředek nebo jako pevné kuličky proti molům.

Zdroj: ČTK

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.