pátek 17. května 2024 Aneta

Loni zemřelo v kraji při nehodách 34 lidí, nejvíce obětí si vyžádala silnice mezi Olomoucí a Přerovem

V Olomouckém kraji zemřelo loni při dopravních nehodách 34 lidí. V meziročním srovnání je to zhruba stejné číslo, v roce 2018 měly dopravní nehody o jednu oběť více. Policisté v kraji loni zaznamenali 5508 nehod, což je o 257 více než předloni. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnila dopravní policie.

Co do počtu nehod jde v kraji o výrazný nárůst, téměř o pět procent. Předloni bylo nehod 5251, tehdy přitom vedení olomoucké krajské policie uvedlo, že počet nehod byl nejvyšší od vzniku kraje, tedy od roku 2000. Těžce zraněno bylo loni podle policejních statistik 103 lidí, je to o deset více než předloni. Lehce bylo zraněno 1382 účastníků nehod, což je v meziročním srovnání o 104 méně.

V celostátním srovnání zastává Olomoucký kraj co do počtu obětí místo uprostřed tabulek. Nejméně tragických nehod zaznamenali policisté v Libereckém kraji a to 12, o jednu oběť více měl Karlovarský kraj. Zlínský kraj má 19 obětí, následuje Plzeňský (28) a Pardubický kraj (31) a poté kraj Olomoucký, uvádí policie.

Nejtragičtější nehodou v kraji byla loni nehoda dvou dodávek a dvou osobních aut u Dubu nad Moravou 11. července. Kromě tří obětí si vyžádala dalších pět zraněných. Statistiky obětí zvýšily loni také tři nehody, při kterých zemřeli vždy dva lidé. Na začátku června u Kokor na Přerovsku to byli řidiči dvou osobních aut. Dvě oběti měla také březnová nehoda auta, jehož řidič v Jeseníku čelně narazil do stromu. V polovině září zemřely po střetu s autem také dvě mladé dívky na periferii Přerova.

Nejvíce obětí nehod bylo loni u Kokor na Přerovsku, tah mezi Olomoucí a Přerovem se tak zařadil mezi úseky s nejvážnějšími nehodami v Olomouckém kraji. Kromě červnové nehody zde zemřel na konci září osmadvacetiletý řidič osobního auta. Nehoda se stala na rovném úseku mezi Přerovem a Kokorami před odbočkou na Žeravice. V polovině prosince výčet tragických nehod uzavřel u této obce osmapadesátiletý řidič osobního auta, který vjel do protisměru, kde se čelně střetl s nákladní soupravou. Zemřel na místě. Šlo zároveň o poslední tragickou nehodu v loňském roce.

Předloni zemřelo v Olomouckém kraji na silnicích 35 lidí. Je to v meziročním srovnání o 11 obětí více. Zvýšil se i počet nehod, a to o devět desítek na 5251, uvedlo tehdy vedení dopravní policie. Na statistikách se tehdy rovněž podepsaly i nehody s více oběťmi, nejtragičtější se stala v červenci 2018, kdy zemřeli čtyři lidé.

Štítky nehoda, Olomoucký kraj, bilance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.