čtvrtek 2. května 2024 Zikmund

U Bristolu se na konci února otevře nový most. Ten na Masaryčce se o čtyři dny později uzavře

Nový most v Komenského ulici v Olomouci, který byl loni v květnu uzavřen, se otevře pro dopravu 27. února. O čtyři dny později bude ale zavřen vedlejší frekventovaný most na Masarykově třídě. Od 2. března tudy neprojedou auta ani tramvaje, přejdou přes něj jen pěší, informoval mluvčí radnice Michal Folta. Oba mosty jsou součástí rozsáhlých protipovodňových staveb, které budou v Olomouci pokračovat i letos. Zahrnují i úpravu nábřeží, část bude hotová na jaře.

Most v Komenského ulici bude otevřen 27. února. Do 2. března bude v provozu souběžně s mostem na Masarykově třídě. „Smyslem je ponechat řidičům možnost, aby si po roce a půl, kdy byl most u Bristolu uzavřen, opět navykli používat klasickou trasu od Dobrovského a Komenského na Pasteurovu ulici," uvedl náměstek primátora Martin Major.

Most u Bristolu v Komenského ulici je hotový, v příštích týdnech budou pokračovat práce v jeho okolí, aby bylo možné obnovit provoz v navazujících ulicích Na Letné a Sokolovské.

Na most na Masarykově třídě už od 2. března nevjedou auta ani tramvaje. „Celou dobu jeho rekonstrukce by ale měl zůstat zachován průchod pro chodce, zhotovitel nás dnes pouze upozornil, že v průběhu stavby může nastat situace, kdy by musel být most na pár dní uzavřen zcela, tedy i pro chodce," doplnil primátor Mirek Žbánek. Stavebníci jej začnou rozebírat od března; nový most by měl být hotov koncem roku 2021. Kvůli dopadům na dopravu, zásobování i MHD chystá město veřejné setkání 20. února v 17:00 v aule pedagogické fakulty na Žižkově náměstí.

Kromě otevření nového mostu se blíží i konec rekonstrukce pravého nábřeží mezi Masarykovou ulicí a třídou Kosmonautů podél vysokoškolských kolejí. Vznikly zde kromě protipovodňové hráze i nové cyklostezky, zelené plochy, vyhlídkové plošiny a lavičky. Zhotovitel předpokládá, že tato část nábřeží bude zkolaudována a otevřena na jaře. I na levém nábřeží je téměř dokončena nová cyklostezka, dodal mluvčí radnice.

Výstavba protipovodňových opatření u centra Olomouce bude stát zhruba 750 milionů. Součástí je kromě mostů výstavba hrází a protipovodňových zdí nebo rozšíření koryta řeky Moravy i nábřeží. Stavba protipovodňových opatření má být ukončena na přelomu let 2021 a 2022.

Autoři | Foto Ivos Spisar

Štítky stavby, záplavy, správa, silnice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.