pátek 29. března 2024 Taťána

Práce na cyklostezce podél Moravy finišují, dokončena bude za pár dní

Už jen několik dnů dělí Olomoučany od kompletního dokončení nové, přes dvě stě metrů dlouhé cyklostezky. Konkrétně se jedná o chybějící úsek pod mostem ve Velkomoravské ulici. Dělníci na ní v těchto dnech provádějí dokončovací práce.

211 metrů dlouhý úsek se dočkal viditelné proměny, stezka dostala nový povrch z asfaltobetonu a osvětlení. Veřejnosti cyklostezka bude sloužit dokonce dříve, než se původně očekávalo.

Ukončení stavebních prací jsme původně předpokládali v polovině října, většina je však hotova již nyní,“ uvedl primátor Antonín Staněk. „Aktuálně probíhá už jen úprava krátkého úseku v místě křížení cyklostezky se stávajícím vedením společnosti Veolia energy. Průběh prací tedy nasvědčuje tomu, že se po ní lidé projdou nebo projedou o několik dní dříve,“ popsal průběh prací investiční náměstek Filip Žáček. „Celkové náklady městské investice jsou ve výši 1,7 milionu korun, což je zhruba o půl milionu korun méně, než projekt původně předpokládal,“ doplnil primátor Staněk.

Nový kus cykostezky vede podél pravého břehu řeky moravy pod most v rušné Velkomoravské ulici. Trasa vycházela z původní pěšiny, která tam byla dříve.

Všichni, kdo ji začnou používat, jistě ocení, že je v místě mostu pod Velkomoravskou ulicí také nově nasvětlená. Vznikne zde tak bezpečný průchod pro pěší i cyklisty, který propojí velká sídliště na Povlu a Nových Sadech s centrem města,“ uvedl náměstek Žáček. Bezpečnost cyklistů a pěších ve večerních a brzkých ranních hodinách zajistí kromě osvětlení přímo pod mostem také dvě lampy umístěné po obou stranách mostu.

Úsek se plánoval dokončit už v době, kdy se realizovaly protipovodňová opatření v roce 2013. „V rámci výstavby protipovodňových opatření II. A etapy byl však plánovaný stavební objekt cyklostezky vyjmut z územního řízení, protože nešlo o veřejně prospěšnou stavbu. Město Olomouc proto muselo stezku dokončit bez dotačních prostředků jako vlastní investici,“ objasnil primátor Antonín Staněk.

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.