pátek 3. května 2024 Alexej

Senior taxi v Přerově znovu začne fungovat až červnu

Až do začátku června si budou muset počkat senioři z Přerova na zvýhodněné jízdy se senior taxi, kterým mohou jet třeba k lékaři či na úřady. Město službu kvůli jejich ochraně v období pandemie koronaviru zrušilo v polovině března a s obnovením provozu ještě vyčkává. V ostatních městech kraje byly taxislužby pro seniory většinou jen omezeny nebo jezdily dál.. Taxislužby určené starším věkovým skupinám jsou v regionu poměrně rozšířené. Důchodci se díky tomu mohou svézt za symbolický poplatek k lékaři, do obchodu či na úřady.

Přerovská taxislužba se kvůli pandemii koronaviru zastavila na několik měsíců zhruba po třech letech svého fungování. "Služba senior taxi byla zrušena z důvodu ochrany seniorů, nejrizikovější skupiny obyvatel, 16. března. Vzhledem k tomu, že senioři byli nabádáni k tomu, aby z domu vycházeli jen v nejnutnějších případech, nechtěli jsme, aby cestovali po městě taxíkem. Služba bude znovu obnovena 1. června," řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Kvůli pandemii koronaviru se zastavil provoz těchto služeb také ve městech a obcích na Olomoucku, které byly kvůli šíření koronaviru dva týdny izolovány od okolí. Například v Uničově provozovatel senior taxi začal znovu přijímat objednávky od minulého týdne.

V ostatních městech kraje k pozastavení těchto služeb nepřikročili, místy však byly omezené. Například v Šumperku, kde zvýhodněnou dopravu poskytuje prostřednictvím sedmimístného bíložlutého Taxíka Maxíka obecně prospěšná společnost Pontis, využívali vozu během přísných vládních opatření k zařizování potřebných věcí pro seniory. "Služba senior taxi, kterou v Šumperku provozuje městská sociální společnost Pontis, prakticky nebyla vůbec přerušena. Vůz Pontis byl využíván nadále pro seniory například k rozvozu jídla, nákupů či k dovozu léků. Tato služba byla zdarma. K původnímu režimu se senior taxi vrátilo zhruba před dvěma týdny, služba je opět zpoplatněna," řekla mluvčí radnice Soňa Singerová.

Také v Prostějově byla taxislužba v době přísných opatření využívána omezeněji. "Provozovatel službu omezil na dopravu osob k lékařům a do zdravotnických zařízení, a to za dodržení zvýšených hygienických podmínek," uvedla mluvčí města Jana Gáborová. V Jeseníku mohli taxislužby využívat zdejší senioři za přijatých hygienických opatření ze strany provozovatele po celou dobu pandemie.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky sociální, automobilová, koronavirus, správa, senioři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.