pondělí 29. dubna 2024 Robert

Hranice mezi Českem a Slovenskem se začaly částečně otevírat

Provoz na hranici se Slovenskem se na hraničním přechodu D2 Břeclav - Brodské po uvolnění opatření zavedeným kvůli koronavirové krizi zvýšil. Potvrdili to dnes na místě sloužící čeští policisté. Někteří lidé ale byli zklamaní, protože na sousedním přechodu Lanžhot - Brodské zůstaly na slovenské straně betonové zábrany. Vozy se tak musely otočit a projet přes jiný přechod. Obyvatelé obou států mohou od středy cestovat mezi nimi bez testů na covid-19 a bez karantény, vrátí-li se do 48 hodin.

Dálnice D2 je u hraničního přechodu stále uzavřená, tam i zpět se jezdí odstavnými parkovišti, kde jsou kontroly. Na české straně namátkové, na slovenské je třeba při vjezdu vyplnit formulář, který se předloží při výjezdu. Má dokládat, že dotyčný v republice nebyl déle než 48 hodin. Při vjezdu do ČR policie svádí kamiony jednou cestou, osobní dopravu jinou. „Kamionů jezdí zhruba stejně, přibylo ale osobních vozů,“ řekl jeden z policistů.

Pan Oto jel s manželkou do Břeclavi navštívit příbuzné. „Využili jsme uvolnění, abychom se s příbuznými po dvou měsících viděli, ale u Lanžhota je to pořád zavřené, tak jsme museli přes dálnici,“ řekl. Bariéru na slovenské straně mostu na přechodu Lanžhot - Brodské nikdo nestřežil, přejít se tam však nikdo neodvážil. Jen zhruba za půl hodiny kolem 9:00 přijelo k přechodu ze slovenské strany postupně asi deset vozů, které se musely otáčet, z české strany asi dva. Řidiči, zejména slovenští, si nebrali servítky. „Jedu vyzvednout kamarády do Břeclavi, pojedeme do Bratislavy. Myslel jsem, že to tady bude otevřené, takhle budu muset po dálnici,“ řekl řidič Pavel.

Zklamaní byli i lidé ze slovenského Brodského, kteří chtěli přijet do Lanžhota na kole, třeba za nákupy. „Dřív jsme běžně chodili do Lanžhota nakupovat, takhle jsme úplně odstřižení. Mám tam doktorku, dcera z Hustopečí mi léky musela přivézt tady na hranici. Myslel jsem, že už si tam dneska dojedu sám,“ řekl sedmasedmdesátiletý Vladimír.

Dvaasedmdesátiletý Ferdinand také z Brodského se zase těšil, že si do Lanžhota dojede koupit svůj oblíbený tabák. „U nás ho neprodávají. Tak jsem měl za to, že si tam dneska konečně zajedu a tady jsou pořád ty betony,“ řekl. Pro tabák mu nakonec zajel fotograf České tiskové kanceláře.

Plynulý provoz byl dopoledne na přechodu Hodonín - Holíč, na české straně se netvořila žádná kolona ani při výjezdu z republiky, ani při vjezdu. Sloužící policista uvedl, že kontroly by sice měly být namátkové, v podstatě ale zvládají všechny vozy. Provoz na hranici byl podle něj dopoledne zvýšený minimálně, větší nápor čeká odpoledne a o víkendu, kdy se zřejmě začne jezdit za příbuznými a za nákupy.

Řidiči projížděli ráno hranice u Střelné s minimálním zdržením

Řidiči osobních automobilů i kamionů projížděli dnes ráno a dopoledne přes hraniční přechod Střelná-Lysá pod Makytou jen s minimálním zdržením. Platilo to jak při výjezdu na Slovensko, tak při příjezdu do České republiky. Obyvatelé obou států mohou ode dneška mezi nimi cestovat bez nutnosti negativních testů na onemocnění covid-19 a bez karantény. Musí se ale vrátit zpět do své země do 48 hodin.

Mezi dnešní 08:00 až 10:00 byl na hraničním přechodu provoz v obou směrech plynulý. "Hustší byl jen před šestou hodinou ráno, kdy lidé cestují do zaměstnání. Z české strany se udělala asi kilometrová kolona. Další nápor očekáváme ještě kolem třetí hodiny odpoledne," řekl jeden ze slovenských policistů, který se o kontroly na hranicích stará.

Pro české občany směřující na Slovensko měla policie připraveny formuláře, do nichž je nutné vypsat jméno, datum, čas a místo překročení státní hranice. Zatímco řidiči kamionů projížděli bez kontrol, osobní auta policisté odstavovali na krajnici, aby mohla jejich posádka dokumenty vyplnit a neblokovala průjezd přes hranice. Po vyplnění formulářů slovenští policisté papíry podepsali a orazítkovali. „Někteří lidé mají formuláře stažené z internetu, vše je pak rychlejší,“ uvedl policista.

Na hraniční přechod dnes autem přijel například pan Stanislav, který bydlí ve Střelné. Jelikož se chystá na návštěvu za příbuznými a známými na Slovensko, chtěl se policie dotázat, jaké podmínky musí pro překročení hranic splnit. „Můj soused bydlí a pracuje v Púchově, vedle našeho domu ve Střelné má chalupu. Neměl se tam teď jak dostat. Klíče od chalupy mi poslal po pekařích, abych se tam mohl podívat. Sekal jsem mu i trávu a sázel zemáky,“ uvedl muž.

Ze Slovenska na Moravu dnes přes hranice cestovali manželé Jan a Dana. Trvalé bydliště mají ve Zlíně, spoustu času ale tráví na chalupě na Slovensku. „Teď jsme tam byli tři měsíce. Jedeme jen na otočku do Valašských Klobouk do spořitelny. V neděli jsme chtěli ale na několik dní jet do Zlína, tak jsme se přišli zeptat, jak to udělat, abychom nemuseli do karantény,“ řekli po rozhovoru se slovenskými policisty manželé.

Premiér Andrej Babiš se už v pondělí na režimu cestování přes hranice domluvil se slovenským protějškem Igorem Maťovičem. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka jde o mezikrok k úplnému uvolnění hraničních režimů se sousedními státy. Stejný režim jako na hranicích České republiky se Slovenskem funguje i mezi Slovenskem a Maďarskem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky hranice, slovensko, česko, otevírání, koronavirus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.