čtvrtek 16. května 2024 Přemysl

Ocenění Gentleman silnic převzalo už 200 statečných lidí. Z Olomouckého kraje osm

Jeden z nejdéle fungujících projektů z oblasti bezpečnosti silničního provozu u nás oslavil významné jubileum. V pátek 21. srpna byl oceněn již 200. Gentleman silnic.

O co se vlastně jedná? Gentlemanem silnic se stává ten, kdo významně pomůže při závažné dopravní nehodě, poskytne první pomoc lehce i těžce zraněným, a přispěje tak třeba i k záchraně života. Smyslem této aktivity je motivovat účastníky silničního provozu, aby k sobě nebyli lhostejní a vzájemně si pomáhali.

Za 16 let existence projektu získalo ocenění už 149 mužů a 51 žen ze všech krajů naší republiky. Ti pomohli více než 270 obětem dopravních nehod. Ocenění ale pamatuje i na ty, díky jejichž zásahu k žádnému zranění nakonec nedošlo. Jedním z nich byl třeba pasažér autobusu, který loni zachránil na padesát cestujících z Liberce do Prahy. Po náhlém kolapsu řidiče na dálnici se bez předchozí zkušenosti s řízením autobusu vrhl za volant a všechny bezpečně dopravil k odpočívadlu.

Příběhy oceněných najdete ZDE.

Mezi osmi olomouckými Gentlemany je i dvanáctiletý chlapec.

Osm olomouckých Gentlemanů silnic zasahovalo celkem u šesti nehod. Naposledy šlo o nehodu se čtyřmi zraněnými, při které zasáhl řidič jedné šumperské pekárny v brzkých ranních hodinách. Podařilo se mu vyprostit dvě těžce zraněné ženy a poskytnout jim první pomoc.

Po celé republice najdeme mezi oceněnými Gentlemany silnic řadu policistů, lékařů, zdravotních sester nebo hasičů, všichni však svou statečnost na silnicích prokázali mimo službu. Ocenění získalo i dvacet mladých lidí, v některých případech šlo dokonce o děti. Mezi osmi olomouckými Gentlemany silnic jsou tři policisté zasahující mimo službu, ale i dvanáctiletý chlapec.

Všichni ocenění svými činy prokázali statečnost a obětavost. „Drtivá většina z oceněných na vyjádření díků reaguje slovy, že by takto přece pomohl každý,“ komentuje skromnost oceněných Ivana Buriánková, ředitelka projektu Gentleman silnic. „Dennodenně se ale na našich silnicích přesvědčujeme o tom, že lidé, kteří nejsou lhostejní a dokáží pomoci, jsou stále spíše výjimeční,“ doplňuje. Zdaleka ne každý totiž u dopravní nehody zastaví a zdaleka ne každý má tu odvahu skutečně zasáhnout a zraněnému pomoci.

Gentleman silnic je společným projektem Generali České pojišťovny a Policie ČR. V mnoha ohledech se jedná o unikátní počin. Funguje nepřetržitě od roku 2004, za tu dobu v něm získalo ocenění již 200 žen a mužů, kteří se zachovali statečně a zodpovědně, pomohli u dopravní nehody, nebo jí dokonce zabránili. A v mnoha případech tím prokazatelně zachránili lidské životy.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto PČR | Zdroj www.gentlemansilnic.cz

Štítky ocenění, stateční lidé, gentleman silnic, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.