neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

VIDEO: Řidiči se pokusili policistům ujet od kontroly. Jeden skončil v poli, druhý na střeše v příkopu

Hned dva řidiči se v minulém týdnu pokusili ujet od silniční kontroly na Šumpersku. První z řidičů se snažil najít útočiště v kukuřici, druhý chtěl ze silniční kontroly rovnou vycouvat. Ani jeden se ale za každou cenu nehodlal jen tak policistům vzdát. Jak se totiž ukázalo, oba k tomu měli hned několik důvodů.

První z řidičů na sebe upoutal pozornost zábřežských policistů minulé úterý odpoledne neobvykle hlučným výfukem. Nedaleko hlídkující policisté se jej rozhodli zkontolovat a za použití světelného i zvukového výstražného znamení se jej snažili přimět k zastavení. Řidič ale místo zastavení sešlápl plyn a bezohledně začal kličkovat v provozu, čímž ohrozil několik ostatních řidičů.

Když už nevěděl kudy kam, odbočil na polní cestu a po chvíli i s vozem zmizel v kukuřici. Bylo ale po dešti, a tak daleko nedojel. „Zhruba po čtyřiceti metrech mu nezbylo, než vozidlo opustit a dál pokračovat po svých. V tu chvíli ještě neměl tušení, že už jej na druhé straně pole netrpělivě vyhlíží další hlídka. Policisté, kteří, vozidlo pronásledovali, v něm zastihli už jen mladou ženu. Když se jí zeptali, kdo vozidlo řídil, snažila se jim namluvit, že je jen stopařka a řidiče nezná,“ říká policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

Jak policisté dalším šetřením zjistili, třicetiletý řidič měl ke svému jednání hned několik důvodů. „Kvůli opakovaným případům nerespektování zákazů řízení na něj byl vydán příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Kdyby respektoval předchozí soudní rozhodnutí, za volant by usedl nejdříve v polovině května roku 2027. Ještě předtím by ale musel absolvovat autoškolu, protože nikdy nebyl ani držitelem příslušného řidičského oprávnění,“ říká Vybíhalová. Navíc měl i pozitivní test na amfetamin.

S Jeepem se převrátil opilý řidič na střechu

S druhým ujíždějícím řidičem se policisté setkali v neděli 6. září jen pár minut po půlnoci u Studené Loučky na Mohelnicku. Řidič sice hlídce zastavil, jakmile ale policisté vystoupili z auta a chtěli ho zkontrolovat, rozhodl se zařadit zpátečku a z místa vycouvat. Nezastavil se ani před hrozbou namířených střelných zbraní, kterou policisté využili jako donucovacího prostředku k zastavení vozidla.

„V rychlocouvání ale nebyl příliš zručný. Přibližně po dvou stech metrech najel s Jeepem do příkopu, narazil do stromu a vůz přetočil na střechu. Po havárii, ze které vyvázl bez zranění, se snažil z vozidla dostat dveřmi spolujezdce. To už ale skončil v rukou policistů,“ říká Jiřina Vybíhalová k dalšímu řidiči. Při komunikaci s ním bylo mužům zákona hned jasné, že důvodů, kvůli kterým se mu nehodila silniční kontrola, bylo více.

Muž měl jednak opakovaně uložen zákaz řízení s platností až do února 2027, navíc ale během kontroly jevil jasné známky opilosti. Dechové zkoušce se ale podrobit nechtěl. „Nyní je vedle několika přestupků proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu důvodně podezřelý také z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za jehož spáchání mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí až dvouletý trest odnětí svobody,“ uzavírá Vybíhalová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PČR

Štítky policie, honička, mohelnice, zábřeh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.