neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Cyklopruhy na Pasteurově ulici mohou cyklisty mást. I nadále se musí spoléhat na ohleduplnost řidičů

Nově značené cyklopruhy v Pasteurově ulici se na křižovatce u sv. Gorazda napojují na rušnou křižovatku vedoucí dál přes most k ulici Komenského. V oblasti křižovatky je značení ale poněkud matoucí, protože se tu objevují hned dva piktogramy - na silnici a na chodníku. Podle primátora Miroslava Žbánka je hlavně potřeba, aby řidiči byli vůči cyklistům ohleduplní. Krajský koordinátor bezpečnosti dopravy (BESIP) na to má jiný názor a s piktokoridorem na silnici nesouhlasí.

„Cyklopruhy v Pasteurově ulici mi nevadí, to co mi vadí je piktokoridor na mostě. Já jsem si pořád myslel, že se budou využívat přejezdy pro cyklisty na začátku křižovatky a na konci, protože chodníky jsou tam dostatečně široké. Tím, že je tam ale i piktokoridor na vozovce a cyklisté tedy jezdí mezi auty, považuju za nevhodné," sdělil redakci Miroslav Charouz, krajský koordinátor BESIPu a dodal, že nadšení nejsou ani řidiči MHD, kteří mají problémy, když chtějí odbočit. Charouz by dle svého názoru upřednostil řešení, kdy by cyklisté přejížděli na vytvořených přejezdech na chodník a most by bezpečně překonali souběžně s chodci.

Na fotografii lze vidět, že pokud místem projíždí nákladní auto, místo pro cyklistu na silnici není, ačkoli je zde namalovaný piktokoridor.

Bezohledné řízení může způsobovat kolize

„Já tu kritiku vnímám, ale celý ten projekt byl trochu vytržený z kontextu z celkového uličního profilu, navíc byl vytvořen ještě před mým nástupem do funkce. Já jsem inicioval schůzku s našimi cyklokoordinátory, abychom společně zjednodušili ten "labyrint" značení," uvedl k cyklopruhům v Pasteurově ulici primátor Miroslav Žbánek. Zároveň podotknul, že projekt byl složitější i proto, že silnice v ulici Komenského je v majetku kraje, nikoli města. I přesto se podle něj podařilo s krajem dohodnout a cesty pro cyklisty upravit a propojit celý úsek od Senima až k ulici Komenského.

„Díky tomu vznikla i možnost smíšeného pruhu na silnici, aby cyklisté mohli využít nejen chodníky, ale i piktokoridor," řekl Žbánek a dodal, že si je vědom, že řešení může způsobovat při bezohledném způsobu řízení kolize. „Já doufám, že k nim nebude docházet a řidiči se naučí chovat k cyklistům ohleduplně," doplnil Žbánek.

Připadají vám cyklopruhy na Pasteurově ulici to jako vhodné řešení?

Celkem hlasovalo72 čtenářů

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky cyklisté, most, Bristol, Pasteurova, Komenského

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.