pátek 29. března 2024 Taťána

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V zimě na silnicích – sněhová čepice

PR článek

Zima je v plném proudu a sněhová nadílka dělá radost už i v nižších polohách České republiky. Důkladné očištění vozu je nejen naší povinností. Řidiči by si měli uvědomit, že i nízká vrstva sněhu či ledu na střeše vozu, může ohrozit jiné účastníky provozu, připomíná Tým silniční bezpečnosti.

Očistit vozidlo bychom měli z všech stran. Čelní, zadní i boční okna umožňují řidiči bezpečný výhled z vozidla. I to je řidiči často opomíjeno. Měli by se však zaměřit na více míst vozidla. Například sněhová pokrývka světlometů značně snižuje jejich svítivost. Vozidlo tak pro mnohé může být hůře viditelné, současně i řidiči se zhoršují podmínky. Měli bychom očistit tedy jak přední světla vozidla, tak i ty zadní a brzdová.

Mezi další části vozu, na které se zapomíná, patří přední kapota vozidla. Při jízdě vpřed bude vrstva sněhových vloček postupně z přední kapoty odlétat přímo na čelní okno řidiči do zorného pole. Především vyšší vrstva pak bude řidičům velmi nepříjemná. V důsledku bychom měli být ohleduplní i k dalším účastníkům. Nejen k řidičům jedoucím za námi, ale například také k chodcům pohybujícím se v blízkosti vozovky.

Připomeňme si základní pravidla a doporučení, která by měli znát všichni účastníci silničního provozu. Zima totiž není specifická pouze pro řidiče motorových vozidel, ale také pro chodce či cyklisty. Více informací najdete na webových stránkách Týmu silniční bezpečnosti.

Pozornost při očišťování by si měla zasloužit také střecha vozidla. Neodstraněné kusy sněhové pokrývky, či dokonce ledu, mohou způsobit za jízdy nebezpečí především vozidlům za námi či chodcům. Kus ledu nutně nemusí rozbít čelní sklo za neočištěným vozidlem. Dopravní nehoda může být způsobena „pouhým“ leknutím se řidiče.

Důležité je také připomenout, že Policie ČR může nedůkladné očištění vozidla sankcionovat na místě až ve výši 2 tisíce korun, ve správním řízení pak až ve výši 2500 korun. Výše pokut není likvidační, ale každý řidič by měl nejen v tomto období dbát zvýšené opatrnosti a ohleduplnosti například i tím, že si přivstane a bude věnovat několik málo minut času navíc důkladnému očištění svého vozu před jízdou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Tým silniční bezpečnosti, zima, sníh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.