neděle 28. dubna 2024 Vlastislav

Olomoucký kraj dostane na opravu silnic dotace ve výši 225 milionů korun

Státní fond dopravní infrastruktury letos do Olomouckého kraje pošle více než 225 milionů korun na opravu silnic. Peníze jsou určeny pro silniční komunikace ve vlastnictví Olomouckého kraje, o které se stará jeho správa silnic. Sdělil to hejtmanův náměstek Michal Zácha (ODS).

„Komunikace 2. a 3. tříd v Olomouckém kraji byly ze strany státu dlouhodobě podfinancované, kraj je tak převzal ve špatném stavu. Peníze z fondu nám pomohou na několika místech současnou situaci výrazně změnit k lepšímu," uvedl Zácha.

Krajský správce silnic dotace využije na pět investičních akcí. Největší je rekonstrukce silnice mezi obcemi Troubky a Vlkoš na Přerovsku. Úsek v délce 4,6 kilometru počítá se stavebními pracemi přímo v Troubkách a pak také v okolí obou obcí, s výjimkou území za hranicemi Zlínského kraje.

Výsledná cena rekonstrukce této silnice vzejde až z výběrového řízení, které by mělo skončit za několik týdnů. Podle Záchy zřejmě překročí 100 milionů korun. „K dalším akcím budou patřit práce na silničním spojení Hanušovic a Rudy, okružní křižovatka v Mohelnici nebo průtah Mezicemi, které patří k Náklu," dodal Zácha.

Správa silnic Olomouckého kraje chce letos pokračovat také v investičních akcích, na které přispívá Evropská unie prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu. Na připraveném seznamu je například komunikace 2. třídy mezi Medlovem a Uničovem na Olomoucku, další etapa rekonstrukce silnice II/448 Laškov - Kandia na Prostějovsku a oprava betonových úseků komunikace 2. třídy, která vede Oderskými vrchy od dálnice u Velkého Újezdu do obce Potštát na Přerovsku.

Pokračovat budou také už dříve zahájené akce, mezi které se patří rekonstrukce průtahů obcemi Všechovice, Skrbeň, Určice a Alojzov nebo oprava mostu v Opatovicích na Přerovsku.

Olomoucký kraj vlastní zhruba 3100 kilometrů silnic druhé a třetí třídy, které jsou značně zanedbané. Odborníci už dříve odhadli, že jejich oprava bude stát přibližně 25 miliard korun. Kraj ročně do jejich rekonstrukce a údržby investuje asi miliardu korun. Ministerstvo dopravy finančně podpořilo obnovu krajských silnic v Olomouckém kraji poprvé v roce 2015, a to dotací 280 milionů korun. Finanční podporu získal kraj i v následujících letech.

Předchozí investice do opravy silnic značně zatížily krajský rozpočet. V letech 2006 až 2014 Olomoucký kraj kumuloval úvěry 4,6 miliardy korun, které si vzal na opravy silnic a další investice spolufinancované z fondů EU. Zadlužení kraje bylo tehdy podle údajů ministerstva financí nejvyšší v zemi.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto olkraj.cz

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, Olomoucký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Ivana Galásková Herzigová

A pak, na takovou krásnou silnici vjedou ty velký traktory, urvou krajnice, vyvezou kila bláta z polí a je vymalováno.

pátek, 22. ledna 2021, 22:05

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.