pátek 29. března 2024 Taťána

Hlavní příjezd do Litovle omezí oprava. Práce potrvají přes čtvrt roku

Krajská silnice 449 v Litovli a okolí prochází v posledních letech rozsáhlou rekonstrukcí a další etapa se má uskutečnit letos na jaře. Tentokrát se bude týkat zejména úseku na příjezdu do města za kruhovým objezdem v ulici Palackého.

Pro tuto část ovšem takřka nejsou dostupné přiměřené objízdné trasy. V roce 2022 prošel rekonstrukcí dlouhý úsek silnice II/449 od Unčovic přes Rozvadovice až na kraj Litovle. Zároveň se opravovala také cesta na druhém konci Litovle ve směru na Uničov, kde vznikl i nový kruhový objezd. Další etapa prací se zaměří na úsek od odbočky na Chořelice po pivovarskou železniční vlečku, tedy pomezí ulic Dukelská a Palackého.

Podle aktuální předpokladů by měla stavba začít 13. března, kdy dojde k uzavření úseku od odbočky na Chořelice po okružní křižovatku na Olomoucké ulici. Vjezd bude možný jen s omezením pro dopravní obsluhu a zákazníky čerpací stanice.

Od 3. dubna se pak stavbaři pustí i do zbývající části opravovaného úseku. Motoristé budou moct po většinu doby trvání rekonstrukce projet místem v kyvadlovém provozu podle semaforů. „Jsme si vědomi, že se opět asi zvedne vlna nevole. Bohužel to jinak nejde udělat. Jsme rádi, že nejsou nějaké patnáctikilometrové objížďky. Náhradní trasa bude dál vedená i přes dálnici, úsek mezi Unčovicemi a Nasobůrkami bude bez poplatku. Věřím, že nedojde už k žádným změnám. Na semaforech budou ale čekat i třeba kamiony, a tak může docházet ke vzniku front či ke zpožděním autobusových linek,“ odhaduje starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

Světelná signalizace bude řídit provoz v ulici Svatoplukova a na Dukelské. V průběhu prací se budou také přesouvat autobusové zastávky. „Při chořelické etapě budou jezdit autobusy přes dálnici D35 a Rozvadovice budou obsluhovány jako loni použitím točny, autobus nebude zajíždět dál do Rozvadovic,“ podotkl litovelský starosta a doplnil: „Od. 3. dubna se přesunou zastávky do ulice Svatoplukova, kde zůstanou do 29. dubna. Od 30. dubna do 19. června bude stavba pouštět autobusy obousměrně na Chořelice, což bude o něco lepší,“ očekává Kohout s tím, že plánovaná opatření musí ještě schválit dopravní policie.

Největší komplikace pak přinese závěr rekonstrukce od 19. do 25. června, kdy by se měl úsek mezi rondelem a pivovarskou vlečkou úplně uzavřít kvůli pokládce asfaltových vrstev. „Bude to náročné, ale kolega Standa Orság, starosta Šternberku, mi říkal, že měl taky obavu, když řešili kruhový objezd, a nakonec to nebyla taková katastrofa,“ poznamenal starosta Kohout.

Současně s jarní rekonstrukci by se podle Kohouta mělo pracovat také na úpravě silničního napojení pro budoucí prodejnu Lidlu, která má vzniknout v Litovli na ulici Nádražní. „Nezdá se to, ale po Dukelské projede deset tisíc aut denně. Jsem rád, že se to tak dojednalo, aby už byl vjezd připravený a nemusela se silnice zavírat ještě jednou příští rok,“ ocenil starosta. Už nyní se podle něj rýsuje další oprava silnice v dezolátním stavu před litovelským cukrovarem, která připadne zřejmě právě na rok 2024. „Správa silnic Olomouckého kraje ji měla letos opravovat. Nakonec jsme se domluvili, že se to udělá až příští rok. Silnice je tam šílená, ale to už by opravdu lidé neměli jak jet,“ zakončil Viktor Kohout.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa (Hanácká drbna)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.