pátek 29. března 2024 Taťána

Zdemolovaná cesta u cukrovaru si na opravu počká. Litovel by neunesla souběh uzavírek

Už řadu let trápí řidiče na jedné z příjezdových tras do Litovle množství výtluků a defektů na silnici u tamního cukrovaru. Komplexní oprava se i pro letošek odkládá, důvodem jsou stavební práce na dokončení rekonstrukce průtahu městem.

Poničená cesta na Nové Zámky a Mladeč tak přijde na řadu zřejmě v roce 2024. S opravnou asfaltovou směsí vyrážejí v zimních měsících pracovníci Správy silnic Olomouckého kraje do Litovle provizorně látat defekty na dvou výrazně poničených úsecích. Zatímco silnice II/449 na příjezdu od Olomouce se dočká zahájení kompletní rekonstrukce od letošního března, komunikace třetí třídy přivádějící dopravu od dálničního sjezdu Mladeč a Nových Zámků se v harmonogramu investičních akcí posouvá.

„Problém se v tuto dobu urgoval u SSOK a před časem díry byly opraveny takzvanou studenou balenou. Ta ale nevydrží dlouho. Zvláště, když zde jezdí i nákladní auta,“ říká ke stavu poničeného úseku u významné litovelské továrny starosta Viktor Kohout (SNK).

Klimatické podmínky nyní příliš neumožňují jiný způsob obnovy poškozených silnic, na jaře pak přijde na řadu další etapa rekonstrukce průtahu městem od odbočky na Chořelice přes kruhový objezd na Olomoucké ulici až po pivovarskou vlečku.

Připravená je podle starosty Litovle také projektová dokumentace a další potřebné náležitosti pro opravu cesty u cukrovarny. „Také zde se měla na jaře již dělat kompletní rekonstrukce od kruháče až po ubytovnu u cukrovaru. Bohužel kvůli opravě před Headem jsme se dohodli, aby se to řešilo v roce 2024. To bychom se jinak zcela ochromili v dopravě,“ vysvětluje Kohout.

Právě tato silnice po provizorních opravách může posloužit jako jediná objízdná trasa k dálnici při zhruba týdenní kompletní uzavírce příjezdu z Nasobůrek a Unčovic. Největší komplikace v dopravě v Litovli totiž zřejmě přinese závěr aktuálně plánované rekonstrukce od 19. do 25. června, kdy by se měl úsek mezi rondelem a pivovarskou vlečkou úplně uzavřít kvůli pokládce asfaltových vrstev. Mimo tento termín budou stavbaři pracovat na obnově průtahu po částech při kyvadlovém provozu řízeném semafory.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa (Hanácká drbna)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.